Sf. Ierarh Antim Ivireanul va fi sarbatorit in mod deosebit in Episcopia Ramnicului

Episcopia Ramnicului organizeaza in acest an ample manifestari religioase si culturale dedicate Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul. In cadrul celei de-a VIII-a editie a ‘Zilelor Sf. Ierarh Antim Ivireanul’ vor avea loc in perioada 24-27 septembrie a.c. slujbe religioase, Festivalul Artei Sacre ‘Gradina Maicii Domnului’, expozitii, recitaluri de muzica religioasa, lansari de carte si evocari. Traditia sarbatoririi la Ramnicu Valcea a Sf. Antim Ivireanul s-a instituit in urma cu 8 ani, cand a fost ales ca ocrotitor al Eparhiei Ramnicului. Mai multe detalii despre primele manifestari din program ne-a oferit parintele Constantin Carstea, consilier cultural al Episcopiei Ramnicului: ‘Deschiderea oficiala va fi maine, dupa Sf. Liturghie, in Episcopia Ramnicului, la ora 12.00, iar dupa aceea va continua cu festivalul artei sacre ‘Gradina Maicii Domnului’, iar la ora 16.00, la complexul cultural-religios al Episcopiei, in sala ‘Sf. Antim Ivireanul’, va avea loc vernisajul expozitiei ‘Monahism si Arta’, urmand luni cu celelalte manifestari dedicate praznuirii Sf. Antim Ivireanul’.

In calendarul evenimentelor din acest an dedicate Sf. Antim au fost introduse manifestari noi. Doua dintre cele mai importante ne-au fost prezentate de catre parintele consilier Constantin Carstea: ‘In perioada 24-27 septembrie, intrand in traditia Episcopiei Ramnicului, se deruleaza manifestarile religioase si culturale dedicate celei de a VIII-a sarbatoriri a Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul ca ocrotitor spiritual al Ramnicului. Spre deosebire de ceilalti ani, au intervenit si alte manifestari noi, in primul rand cele ale Asociatiei Tinerilor Ortodocsi ‘Sf. Antim Ivireanul’, si ma refer aici la concursul de cantari religioase ‘Iubi-te-voi, Doamne!’, contribuind prin aceasta la educatia religioasa a enoriasilor. Finala acestui concurs va avea loc marti, 26 septembrie, orele 14.00, la Episcopia Ramnicului, iar concurentii, care sunt in numar de sapte coruri si sapte cantareti, vor fi recompensati pentru prestatia lor cu un premiu de exceptie si cu un trofeu. De asemenea, ca o noutate anul acesta, luni avem si un concurs dedicat vietii si activitatii Sf. Antim Ivireanul, organizat sub patronajul Episcopiei’.

Cu o seara inainte de ziua sarbatoririi Sf. Antim Ivireanul, in municipiul Ramnicu Valcea va fi organizata o ampla procesiune cu icoana Sf. Antim. Soborul de preoti si credinciosii vor pleca de la Catedrala episcopala pe un traseu care va cuprinde principalele institutii din oras. ‘La ora 17.00 va avea loc Vecernia cu Litia pentru Sf. Antim Ivireanul, urmand ca la ora 19.00 sa aiba loc o procesiune solemna cu icoana Sf. Antim Ivireanul pe traseul: Episcopie – Biblioteca – Prefectura – Primarie – Troita Sfantului Antim (cu slujba) – Episcopie. Miercuri, la ora 09.00, pe scena din parcul Episcopiei se va oficia Sf. Liturghie arhiereasca, unde avem invitati un numar de 12 ierarhi, precum si o delegatie din sase membri din Georgia, locul originar al Sf. Antim ivireanul, o delegatie care este insotita de un profesor universitar, care este si presedintele unei fundatii romano-georgiene, un lector universitar, un student si trei ierarhi care vor sosi la Ramnicu Valcea si vor fi prezenti la manifestarile dedicate Sf. Antim Ivireanul’, a adaugat parintele Constantin Carstea.

De asemenea, parintele Constantin Carstea ne-a elogiat apoi personalitatea Sf. Ierarh Antim Ivireanul, prezentand si invataturile sfantului pe care ar trebui sa le urmeze fiecare credincios: ‘Rare sunt chipurile care sintetizeaza o multime de daruri si de calitati de exceptie ca cel care a fost pastorul acestei eparhii, intre anii 1705-1708. Aceste calitati de exceptie ale unui om de alt neam ne obliga pe noi ramnicenii sa militam continuu pentru pastrarea dreptei credinte in Dumnezeu si certitudinea ca Hristos este Mantuitorul lumii – Calea, Adevarul si Viata; sa invatam ca sarcina de capetenie a fiecarui crestin botezat in numele Sf. Treimi este aceea de a regasi si a vedea in aproapele sau, printr-o atitudine de iubire crestina, pe semenul sau; sa pastram cu toata firea si sfintenia ceea ce este mai frumos si sfant in aceasta parte de tara si cu ceea ce Romania se poate mandri prin prezenta ei in simfonia popoarelor europene si ale lumii; Sfantul Antim ne invata ca nimic nu trebuie precupetit in ceea ce priveste atitudinea fata de tara in care ne-am nascut, fata de limba in care am rostit pentru prima data’.

Comentarii Facebook


Știri recente