Sf. Daniil Sihastrul cinstit la Patriarhie

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește astăzi, 18 decembrie 2012, pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. În această zi de sărbătoare, noul paraclis al Reședinței Patriarhale își cinstește ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Din soborul slujitor au mai făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură, după cum aflăm de la Radio TRINITAS, Preafericirea Sa a evocat virtuțile de care s-a învrednicit Sfântul Daniil Sihastrul.

„Pentru noi românii, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este un model de nevoință duhovnicească și de putere spirituală sau duhovnicească obținută din rugăciune, din post și multe nevoințe. Sfântul Daniil Sihastrul a trăit în secolul al XV-lea și a fost canonizat în anul 1992, la 20 iunie, în aceiași zi cu fiul său duhovnicesc, Sfântul Ștefan cel Mare. Sfântul Daniil Sihastrul rămâne în conștiința poporului ca un mare rugător, ca un mare sfătuitor, ca un luptător prin rugăciune. A vindecat o mulțime de oameni însă căuta tot timpul să ascundă darul facerii de minuni pe care îl avea. Deci, Moldova a fost apărată nu doar de vitejia ostașilor lui Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ci și prin rugăciunile cele multe și puternice ale Sfântului Daniil Sihastrul duhovnicul lui. El a fost martorul pocăinței Sfântului Ștefan cel Mare și el a fost și martorul biruinței lui. Avem în Sfântul Daniil Sihastrul pe monahul înțelept care ajută poporul, conducerea țării prin sfatul bun dat la timpul potrivit”, a spus Părintele Patriarh.

Paraclisul care și-a cinstit astăzi unul din ocrotitori a fost sfințit în data de 30 septembrie 2008, la împlinirea unui an de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române având hramurile: Sfântul Grigorie Luminătorul, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…