Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil sunt ocrotitorii Manastirii Agapia

Straveche vatra de credinta si cultura, dar si un nepretuit tezaur de arta, manastirea a fost ctitorita de un sihastru vestit, cu numele de Agapie. Distrusa de o avalansa de zapada, biserica lui Agapie a fost refacuta pe o alta temelie in apropiere. La sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui urmator s-a construit o biserica pe actualul amplasament al sihastriei de la Agapia din Deal, sub indrumarea hatmanului Gabriel, fratele voievodului Vasile Lupu. Mai multe despre istoricul manastirii ne-a spus maica Teodora: ‘Manastirea Agapia face parte din salba manastirilor nemtene. A fost intemeiata de sihastrul Agapie la jumatatea secolului al XIV-lea. S-a zidit Agapia Noua sau Agapia din vale la anul 1642, de catre hatmanul Gabriel, fratele voievodului Vasile Lupu. Manastirea Agapia a fost manastire de calugari, dar la anul 1803, are loc acel transfer hotarat de Mitropolitul Veniamin Costachi si domnitorul Moldovei, Alexandru Moruzi. Printr-un hrisov, hotaraste aceasta stramutare a calugarilor agapeni la manastirile din vecinatate, iar aici, la Agapia, sa fie aduse calugaritele sarace de la schiturile distruse de tatari, de poloni, din judetul Neamt, in special’.

In decursul timpului, Manastirea Agapia a cunoscut multiple restaurari. Cea mai ampla restaurare a avut intre anii 1840-1858, cand a avut loc si refacerea picturii, despre care ne-a vorbit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Cu aceasta ocazie, biserica cea mare a fost pictata de marele pictor roman Nicolae Grigorescu. Acesta a fost un copil orfan si sarac care a inceput sa picteze, inca de la varsta de 10 ani, iconite de lemn pentru a le vinde. La Manastirea Agapia, Nicolae Grigorescu a pictat la varsta de 20 de ani. Pictura interioara a bisericii, in stil realist, a fost realizata de Nicolae Grigorescu, vreme de trei ani. In portretele de sfinti pictorul a folosit modele vii: tarani, calugari, preoti, calugarite din manastire. Scenele de ansamblu, cu teme diferite au fost inspirate dupa picturile marilor maestri ai Renasterii’.

In pofida zbuciumatei sale istorii, Manastirea Agapia mai pastreaza un valoros patrimoniu cultural-artistic: sculpturi in lemn de chiparos si lemn de maslin, broderii de o rara frumusete, icoane valoroase, manuscrise, carti vechi si obiecte de cult. Acestea alcatuiesc un adevarat tezaur ce poate fi admirat in muzeul manastirii, muzeu constituit in 1927. Din cele 29 de lucrari originale ce poarta semnatura lui Nicolae Grigorescu se detaseaza icoana Maicii Domnului, inspirata dupa Madona Sixtina a lui Rafael. Din nou cu detalii, maica Teodora: ‘Agapia a fost inzestrata cu odoare de valoare, cu mosii, dar foarte multe dintre ele s-au pierdut in trecutul neguros al istoriei, datorita jafului si marilor cotropiri din partea turcilor, tatarilor si polonilor. In manastire mai avem si o colectie de cult de o mare valoare, icoana veche incepand cu secolul al XVII-lea, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, care o avem pusa in biserica, o lucrare monumentala asa cum a fost apreciata de marii critici de arta, icoana bizantina care numara peste 600 de ani. In biserica avem si acea galerie de arta cum o numea Mihail Kogalniceanu, ministrul din vremea cand Grigorescu a pictat Manastirea Agapia. Avem cateva sculpturi din lemn de chiparos si lemn de maslin imbracate in ferecatura de argint aurit filigranat, impodobite cu pietre precise, manuscrise si carti de rugaciune’.

La Agapia au functionat si scoli monahale care s-au bucurat de un mare prestigiu. Si astazi, in incinta manastirii, functioneaza Seminarul Teologic Monahal ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’, Seminar infiintat in timpul patriarului Iustinian Marina. Amanunte despre acest Seminar am aflat tot de la maica Teodora: ‘Manastirile au fost vestite centre sau focare de cultura si aici, la Agapia, au functionat diferite scoli monahale. In timpul staretiei maicii Tavesta Ursache a luat fiinta o scoala monahala cu toata traditia in care se preda limbile de circulatie la vremea respectiva. Pe temelia acestei scoli monahale a luat fiinta Seminarul teologic monahal patronat de patrirahul Justinian Marina, la anul 1949, si care a avut o viata de 10 ani, pana in 1959, cand a fost decretul si cu ocazia s-a pus capat cursurilor de Seminar. Prin straduinta maicii starete Eustochia Ciucanu s-a redeschis acest Seminar monahal sub patronajul Cuvioasei Parascheva, Seminar care functioneaza pana in zilele noastre si ne putem mandri cu acest Seminar pe care il avem aici la Agapia’.

Comentarii Facebook


Știri recente