Sf Apostol Andrei este protectorul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Patriarhia Ecumenica este centrul spiritual al Bisericii Ortodoxe. Datorita rolului important pe care l-a avut in formarea si cristalizarea dogmelor si traditiei ortodoxe, precum si in pastrarea unitatii Bisericii Ortodoxe, Patriarhia Ecumenica este recunoscuta ca autoritate spirituala de catre Patriarhiile Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului si de Bisericile devenite autocefale dupa 1453.

Sediul Patriarhiei Ecumenice s-a aflat pana la 1453 in imediata apropiere a Bisericii Sf. Sofia; acest sediu afost mutat apoi in diverse locatii; din anul 1601 pana astazi, sediul Patriarhiei Ecumenice se afla in Districtul Fanar.

Alaturi de Sediul Administrativ si Palatul Patriarhal se afla Biserica Sf. Gheorghe care adaposteste moastele Sfintei Eufimia, a Sfintei Teofana Imparateasa si a Sfintei Salomeea.

Sf Apostol Andrei este protectorul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Cu acest prilej, la Catedrala Sfantul Gheorghe a Patriarhiei Ecumenice a fost oficiata astazi slujba Sfintei Liturghii de catre Sanctitatea Sa Bartolomeu – Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, la care a asistat si Papa Benedict al XVI-lea.

Suveranul Pontif a sosit aseara la Istanbul, unde a avut o intrevedere cu Sanctitatea Sa Bartolomeu.

In cuvantul pe care l-a rostit in cadrul Sfintei Liturghii, Sanctitatea Sa Bartolomeu a vorbit despre importanta rugaciunii pentru realizarea unitatii crestine: ‘Fiecare celebrare a Sfintei Liturghii este o puternica si insipirata con-celebrare a istoriei si a Imparatiei Cerurilor. Fiecare dumnezeiasca Liturghie este atat o anamneza, o aducere-aminte a trecutului, cat si o anticipare a Imparatiei. Suntem convinsi ca in cadrul acestei Sfinte Liturghii am fost inca o data mutati spiritual in trei directii, inspre Imparatia Cerurilor unde ingerii liturghisesc, inspre celebrarea Sfintei Liturghii de-a lungul secolelor si inspre Imparatia ce va sa vina. Aceasta coplesitoare continuitate cu cerurile si istoria umanitatii inseamna ca Liturghia Ortodoxa este experienta mistica, convingerea profunda, ca Hristos este si va fi intotdeauna in mijlocul nostru. Pentru ca in Hristos trecutul, prezentul si viitorul sunt strans unite. In acest fel, Liturghia este mai mult decat simpla rememorare a cuvintelor si faptelor lui Hristos, este recunoasterea prezentei reale a lui Hristos care a promis sa fie acolo unde sunt doi sau trei adunati in numele Lui.’

La randul sau, Papa Benedict al XVI-lea i-a asigurat pe cei prezenti astazi la Catedrala Sfantul Gheorghe a Patriarhiei Ecumenice de faptul ca Biserica Romano-Catolica va face tot posibilul pentru dezvoltarea dialogului dintre cele doua Biserici surori spunand ca: ‘Prezenta mea aici astazi vine sa intareasca angajamentul nostru comun de a merge pe calea unitatii crestine, prin Harul Domnului. Pot sa va asigur ca Biserica Catolica doreste sa faca tot ceea ce este posibil alaturi de Biserica Ortodoxa sora pentru depasirea obstacolelor in calea acestui deziderat care este unitatea tuturor crestinilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente