Sf. Ap. Petru și Pavel cinstiți în obștea monahală a schitului Bogâltin din Episcopia Caransebeșului

În această zi schitul Bogâltin din Episcopia Caransebeșului și-a sărbătorit hramul. Sf. Liturghie a fost oficiată în pridvorul mănăstirii de un sobor de preoți, în prezența credincioșilor din parohiile învecinate și nu numai. Delegatul Preasfințitului Părinte Episcop Lucian la această sărbătoare a schitului a fost părintele consilier cultural Daniel Alic, care după ce a rostit cuvântul de învățătură a transmit și mesajul de binecuvântare al chiriarhului, potrivit episcopiacaransebesului.ro.

Tot cu acest prilej, a fost adusă icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni de la mănăstirea Călugăra pentru ca toți pelerinii și închinătorii prezenți încă din ajun, să se poată închina înaintea acestui tezaur al mănăstirii Călugăra, care prin rugăciune și credință tămăduiește orice boală și neputință.

Schitul Bogâltin izvorăște din dorința credincioșilor de a avea locaș binecuvântat în preajma munților Cornerevei unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcția schitului fiind dirijată și executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioșilor din Bogâltin, Cornereva și de pe Valea Almăjului. Târnosirea bisericii s-a făcut în ziua de 8 iulie 1959 de către Mitropolitul Banatului Vasile Lăzărescu. Viața monahală a început prin venirea părintelui Alexie Udrea dar nu a durat prea mult întrucât prin decretul 410din 1959 schitul a fost desființat și a trecut în administrarea parohiei Bogâltin. Reparații s-au mai făcut 1978 prin purtarea de grijă a protopopului Dimitrie Grama. Viața monahală s-a reînnodat începând cu slujirea călugărească a părintelui ieromonah Teodosie Șerban. Odată cu reînființarea Episcopiei Caransebeșului în anul 1994 cu binecuvântarea Episcopilor Emilian Birdaș și Laurențiu Streza, lucrarea cea mai importantă ctitorindu-se cu osteneala ieromonahului Nectarie Câșlariu.

În anul 2008 Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului a schimbat destinația mănăstirii transformând-o în mănăstire de călugărițe, care actualmente întreprind lucrări de consolidare a bisericii și de îmbunătățire a ansamblului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…