Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia. Sf. Cuv. Nectarie și Teofan; Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei)

Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei)Pericopa evanghelică din Duminica a V-a dupa Paști prezintă icoana unei femei samarinence care, cunoscând pe Domnul Iisus, s-a făcut cea dintâi misionară a Lui. Domnul Iisus Hristos, venind din Iudeea și mergând spre Galileea, trecea prin Samaria, cetate numită Sihar, unde se găsea fântâna lui Iacob.

Ucenicii Domnului intraseră în oraș ca să găsească cele ce sunt necesare pentru hrana trupului, iar Mântuitorul a rămas singur lângă izvorul istoric al lui Iacob. După o scurtă așteptare, o femeie samarineancă vine să ia apă de la fântână.

Sf. Ap. Andronic a fost unul din cei șaptezeci de apostoli și era rudă cu Sfântul Apostol Pavel.

El L-a propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos și a luptat împot riva închinării la idoli. Despre el menționează Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani: Îmbrățișați pe Andronic și pe Iunia, cei de neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos (Romani 16, 7).

Prin eforturile misionare ale Sfinților Andronic și Iunia, mulți păgâni s-au convertit la creștinism și au fost construite multe biserici.

În secolul al V-lea, în timpul împăraților Arcadius și Honorius au fost descoperite moaștele Sfinților Andronic și Iunia într-o periferie a Constantinopolului, în Evghenia, în partea de răsărit. Mai târziu, pe acest loc a fost zidită o biserică impunătoare.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Cuvioșilor Nectarie și Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente