Sf. Ap. Andrei în București, pe Colina Bucuriei

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României a fost adus în această dimineață din Patras – Grecia la București de o delegație a Bisericii Ortodoxe Elene, condusă de Înaltpreasfințitul Mitropolit Hrisostom de Patras.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au ajuns în România

După cum ne informează TRINITAS TV, în această dimineață, delegația condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, care a însoțit Sfintele Moaște aduse din Grecia, a fost întâmpinată în Salonul oficial al Aeroportului Internațional „Henri Coandă”.

Delegații Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la această ceremonie au fost: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal și de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Cu acest prilej a fost susținută și o conferință de presă. În cuvântul de întâmpinare a fost reamintită semnificația deosebită a aducerii moaștelor Ocrotitorului României.

„Sfântul Apostol Andrei, Apostolul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cel Întâi chemat este pentru întreaga Biserică creștină un exemplu de urmat al Mântuitorului Hristos, dar pentru poporul român are o semnificație aparte întrucât este Apostolul nostru și este acela care a stat la baza poporului român”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras a adresat un cuvânt de mulțumire: „Vă mulțumim că ați venit aici, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca să întâmpinați Cinstitul Cap izvorâtor de har al Sfântului Apostol Andrei […] Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care ne-a adresat această invitație cu multă dragoste și care ne-a dat această ocazie strălucită de a veni lângă dumneavoastră din Sfânta Mitropolie de Patras, de unde a primit moarte martirică Sfântul Apostol Andrei”.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei vor rămâne în Capitală până pe 28 octombrie.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei, pe Dealul Arsenalului

Delegația din Patras, împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe Române care a întâmpinat sfintele moaște la Aeroportul „Henri Coandă”, au adus moaștele Sfântului Apostol Andrei pe șantierul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului. Aici au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un un sobor de ierarhi, sute de preoți și credincioși. S-a pornit apoi în procesiune cu Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei și cu icoana Maicii Domnului – Prodromița de la Muntele Athos, în jurul amplasamentului viitoarei Catedrale patriarhale.

În dreptul locului altarului Catedralei Mântuirii Neamului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor.

La finalul procesiunii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de soborul de ierarhi, a oficiat slujba de sfințire a paraclisului de la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Biserica, în stil ștefanian, cu hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodromița și Sfântul Ioan Gură de Aur a fost construită în numai trei luni.

Pe Calea Sfinților

Credincioși, preoți, diaconi, monahi, monahii dar și ierarhi au parcurs astăzi Calea Sfinților. După popasul făcut pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, a avut loc partea a doua a tradiționalei procesiuni din Capitala României. Pelerinii au însoțit în rugăciune Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, până la podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale.

Aici, Sfintele Moaște au fost întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Te Deum în vecinătatea Catedralei Patriarhale

La finalul procesiunii Calea Sfinților, pe scena special amenajată în curtea Catedralei patriarhale a fost oficiată o slujbă de Te Deum cu prilejul primirii Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, precum și pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel alături de Mitropolitul de Patras, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, precum și de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi.

Patriarhul României, în cuvântul Său, a precizat, printre altele, că „Inima ni se umple de bucurie, primind în mijlocul nostru Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, cel care a propovăduit strămoșilor noștri geto-daco-romani Sfânta Evanghelie, întemeind Biserica lui Hristos pe teritoriul țării noastre. Poporul român dreptcredincios întâmpină astăzi pe cel ce a început creștinarea sa și sărută cu bucurie Cinstitul său cap, din care izvorăște sfințenie și mult har tuturor creștinilor. Cel ce a aprins făclia iubirii de Hristos în inimile strămoșilor noștri, începătorul evanghelizării și al botezului nostru ca popor, a venit iarăși în România, unde pe Hristos Domnul L-a propovăduit”.

La rândul Său Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom a menționat: „Preafericirea Voastră, Sfântul Apostol Andrei ne unește cu trainice legături duhovnicești și sfinte; el este părintele și învățătorul nostru comun. Mulți pelerini din România ajung în număr mare în orașul nostru, ca să se închine Cinstitului cap și crucii pe care a primit moarte martirică Sfântul Andrei, precum și mormântului său din catedrala veche. Ne minunăm și admirăm evlavia și credința lor în Dumnezeu, manifestate prin tresăltările inimii lor și, adesea, prin lacrimile vărsate cu căldură înaintea celui întâi chemat între Apostoli. Acum, trăim această emoție sfântă în chip deplin, deoarece vedem manifestările călduroase de evlavie față de Sfântul Andrei, aici, în capitala binecuvântatei țări a Preafericirii Voastre. Ne bucurăm în mod cu totul special deoarece pregătiți și construiți o splendidă și grandioasă catedrală, în cinstea Sfântului Apostol Andrei, care va fi podoaba României, dar și a întregii Ortodoxii. Vă dorim să terminați cât mai curând lucrările de construcție și să săvârșiți slujba de târnosire!”

Patriarhul României a transmis și un mesaj de felicitare tuturor pelerinilor: „În aceste zile de binecuvântare și de bucurie, pe care ni le dăruiește Hristos Domnul prin sfinții Săi, vă felicităm pe toți pentru prezența dumneavoastră la Patriarhie, la Sibiu și Alba Iulia, și ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să vă răsplătească evlavia și dărnicia, râvna și osteneala, dăruindu-vă sănătate și mântuire, pace și bucurie, ajutor în familia și activitatea dumneavoastră, întru mulți și binecuvântați ani, pentru a spori în credință și iubire frățească, în sfințenie și fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, bucuria sfinților și dobândirea vieții veșnice”.

Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României este pentru a doua oară în țara noastră și pentru prima dată în Capitala României.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…