Sf. Ap. Andrei este ocrotitorul spiritual al municipiului Galati

Pentru a marca aceasta sarbatoare, la fel ca si in anii precedenti, pe intreg parcursul lunii noiembrie au fost organizate manifestari religioase, culturale si sociale, organizate de catre Episcopia Dunarii de Jos in colaborare cu autoritatile locale. Despre principalele evenimente organizate in acest context ne-a oferit detalii parintele Daniel Oltean, vicar al Episcopiei Dunarii de Jos: ‘Nu doar Biserica, ci si institutiile culturale, sociale, guvernamentale, publice au avut multe manifestari in luna noiembrie, toate inchinate acestui mare eveniment al urbei noastre. De asemenea, organizatiile care au ca patron spiritual pe Sf. Ap. Andrei, adica Seminarul si studentii crestini, Liga si Ascor-ul, au avut in programul lor numeroase actiuni dedicate Sf. Andrei. Primaria, impreuna cu Episcopia, au organizat numeroase actiuni filantropice dedicate celor saraci, in primul rand batrani, sau copii, sau cei inchisi in penitenciare, sau cei din azile de batrani care au avut multa nevoie de sprijin si incurajare si care au primit in aceste zile, credem noi, un semn al Sf. Ap. Andrei. In aceste ultime zile ale praznicului Sf. Andrei, Episcopia a organizat sfintirea caselor pentru sinistrati care au fost construite in doua localitati pe raul Siret, la Cosmesti Vale si la Torcesti, unde PS Episcop Casian, impreuna cu alti ierarhi invitati din tara, au sfintit casele pe care Patriarhia Romana le-a construit pentru cei afectati de inundatii in vara acestui an’.

Pe langa moastele Sfantului Anastasie de la Kiev si fragmentul din moastele Sf. Ap. Andrei, primit din partea cardinalului de Viena, Christoph von Shonborn, moaste care se afla la Galati, credinciosii se pot inchina in acest an si la moastele Sf. Mucenic Dasie, aduse de catre IPS Mitropolit Ilarion de la Durostor si la moastele Sf. Mucenic Pantelimon, care se afla in Tesalonic si care au fost aduse de catre IPS Mitropolit Varnava. Din nou, cu detalii, parintele vicar Daniel Oltean: ‘In seara aceasta, la slujba de priveghere a Sf. Ap. Andrei vor participa numerosi credinciosi care vor venera moastele Sf. Andrei care se afla la Galati, dar si a altor sfinti care se afla in Catedrala episcopala, moastele Sf. Dasie de la Durostorum pe care IPS Mitropolit Ilarion din Bulgaria le-a adus inca din seara zilei de ieri, 28 noiembrie, moastele Sf. Mare Mucenic Gheorghe aduse de IPS Mitropolit Varnava din Grecia, delegatul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului’.

Pe langa IPS Ilarion, Mitropolit de Durostor, si IPS Mitropolit Varnava, la slujba Sfintei Liturghii de maine de la Catedrala episcopala din Galati vor participa si alti ierarhi, membrii ai Bisericii Ortodoxe Romane. Parintele vicar Daniel Oltean ne-a oferit din nou informatii: ‘Pe langa cei doi musafiri din Grecia si din Bulgaria, la Galati vor sosi alti ierarhi ai Bisericii noastre: IPS Mitropolit Petru al Basarabiei, IPS Arhiepiscop Nifon al Targovistei, PS Calinic al Argesului, PS Epifanie al Buzaului, PS Ioachim Bacauanul, PS Corneliu Barladeanul si PS Iustin Sigheteanul. Impreuna vor da o marturie langa poporul credincios al evlaviei pentru Sf. Ap. Andrei si a faptului ca Galatiul poate fi si este o capitala spirituala a Romaniei in aceste zile, pentru ca Galatiul a dat mereu tonul in privinta sarbatoririi Sf. Ap. Andrei, care a fost de altfel cunoscut mai tarziu ca Apostol al neamului romanesc’.

Comentarii Facebook


Știri recente