Adus de Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca, mai intii, ca ecumen la Manastirea Snagov (1696), si mai apoi ca episcop al Ramnicului si Noului Severin, ca mester fara seaman al tiparului, Antim Ivireanul a ctitorit un centru tipografic din care pornea lumina cartii aproape pentru toate popoarele crestine de sub stapanirea otomana. Ca mitropolit al Ungrovlahiei, inscaunat la 22 februarie 1708 de insusi domnitorul Constantin Brancoveanu, cu aprobarea Patriarhiei Constantinopolului, Antim Ivireanul a introdus pentru totdeauna limba romana in cartile sfinte si-n slujba bisericeasca, desavarsind tiparul in romaneste, inceput de catre predecesorii sai, sub Matei Basarab, si prin textele biblice, sub Serban Cantacuzino. Sfantul Antim Ivireanul s-a preocupat si de restaurarea si zidirea de lacasuri de cult. Principala sa ctitorire este Manastirea Antim din Bucuresti. Pe langa aceasta, sfantul Antim s-a ingrijit si de alte biserici si manastiri, in special din Episcopia Ramnicului. PS Gherasim ne-a oferit detalii: ‘A fost si un mare restaurator de biserici. Se gaseste chipul lui la Manastirea Govora, a fost la Manastirea Fedelosoiu. Pentru noi si pentru Biserica noastra Ortodoxa, sfantul Antim Ivireanul este un incepator de cultura, de tiparituri de carte, de romanism pentru ca el, ca ierarh, putea sa se ocupe numai de partea bisericeasca, dar el s-a ocupat si de partea aceasta romaneasca, adica de politica, datorita si careia a cazut ca martir’. Victima a urzelilor politice din timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, Antim Ivireanul a fost ucis si aruncat intr-un riu de langa Adrianopol, in timp ce-l duceau in detentie la Manastirea Sinai.
Episcopia Basarabiei de Sud a donat un cabinet medical mobil fraților din Regiunea Odesa, Ucraina
Episcopia Basarabiei de Sud a oferit luni Regiunii Odesa, Ucraina, un cabinet medical mobil și aparatură pentru asistență medicală de urgență. Dotările au fost primite pentru uzul eparhiei, dar Episcopul Veniamin, în consultare cu donatorul…
Concluziile Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” despre pandemie, izolare și isihie
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași a organizat în perioada 11-13 mai 2022 cea de a 9-a ediție a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”. Evenimentul a reunit specialiști în știință și teologie din țară și străinătate.…
La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor
Catedrala Patriarhală serbează sâmbătă, 21 mai 2022, hramul istoric dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena. Manifestările cuprind proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana…
Sihăstria Putnei: Arhiepiscopul Calinic îl va pomeni pe IPS Pimen la doi ani de la trecerea la Domnul
La doi ani de la trecerea la Domnul, Arhiepiscopul Pimen va fi pomenit vineri, 20 mai, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor. Slujba de comemorare va fi oficiată începând…
Corul de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” al Patriarhiei Române a concertat la Ateneul Român (Video)
Corul de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” al Patriarhiei Române, dirijat de Dr. Luminița Guțanu Stoian, a concertat marți la Ateneul Român. Au fost interpretate 16 lucrări, de varietate tematică și stilistică, dintre…