Sesiunea de comunicări Cercetări de cultură medievală și premodernă, la Râmnicu Vâlcea

Sala de conferințe a Complexului Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul”, astăzi, 25 septembrie, începând cu orele 11.00, a fost gazda celei de-a II-a secțiuni a Sesiunii Anuale de Comunicări a Centrului de Studii Medievale și Premoderne „Antim Ivireanul” intitulată „Cercetări de cultură medievală și premodernă”, potrivit arhiram.ro.

În cadrul colocviului au susținut comunicări următorii referenți: Conf. univ. dr. Claudiu Arieșan de la Universitatea de Vest din Timișoara – „Surâsul eclezial în cazanii și predosloviile cărților vechi românești”, Dr. Doru Bădără, de la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I’ din București – „Tipare și politică în evul mediu românesc”, Dr. Tudor Nedelcea, scriitor, cercetător la Centrul de Științe Sociale „C.S. Nicolăescu – Plopșor” din Craiova al Academiei Române – „Regândind istoria românilor cu Eminescu. Matei Basarab și epoca sa”, Drd. Florin Epure, director la Direcția pentru Cultură și Patrimoniul Național a județului Vâlcea – „Ctitorii ale lui Matei Basarab în Oltenia”, Prof. drd. Carmen Drăgan – „Imagini unicat ale Maicii Domnului in pictura unor mănăstiri și schituri din Moldova”, Prof. drd. Simona Irimescu – Banciu – „Vestimentație și ierarhie socială în lumea medievală românească”, Pr. Petre Vețeleanu, Parohia Trăistari Ocnele Mari – Vâlcea – „Legende si adevăr istoric despre Mănăstirea Licura și Târgul de la Râureni (1420 – 1802)”, Dr. Dragoș Teodorescu, de la Direcția Județeană Vâlcea a Arhivelor Naționale – „Hrisoave, „cărți’ și zapise emise pentru proprietăți vâlcene în timpul ocupai ici austriece”, și Pr. Nicolae Moga , Parohia Voineasa „Biserici și schituri din Loviștea sub jurisdicția Eforiei Școalelor din București în secolul al XVIII-lea”.

Manifestările spiritual-culturale închinate Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, au continuat astăzi cu Expoziția de fotografie „De dragul Părintelui Teofil”, la Biblioteca Antim Ivireanul din Râmnicu-Vâlcea, de la orele 17.00, Concursul Național „Lăudați pe Domnul”, etapa eparhială, la Catedrala arhiepiscopală, unde au participat corurile protoieriilor Arhiepiscopiei Râmnicului, de la orele 18.00, și Concertul susținut de Corul „Euphonia” al Filarmonicii de Stat din Râmnicu Vâlcea dedicat prăznuirii Sfântului Antim Ivireanul, la Filarmonică de la orele 19.00.

Comentarii Facebook


Știri recente