Sesiunea a XIV-a a Cercului Pastoral „Comunicare și Comuniune”

La Spitalul Universitar Militar Central de Urgență „Dr. Carol Davila” din București a avut loc astăzi, 13 decembrie, sesiunea a XIV-a a Cercului Pastoral „Comunicare și comuniune” al preoților de caritate din spitalele Capitalei. Întrunirea, la care au participat și preoții militari ai Garnizoanei București, s-a intitulat „Misiune și slujire”.

Întrunirea a fost moderată de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” al Patriarhiei Române, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Preoții din spitale și preoții din Armată sunt reprezentanți ai Apostolatului Bisericii în lume. Ei sunt vestitori ai Evangheliei în domenii profesionale deosebite și în același timp oameni care reprezintă Biserica în lumea aceasta de astăzi. Slujirea preoților de spitale și a celor din unitățile militare este dintr-o dată o responsabilitate, dar în același timp și o bucurie pentru că modul în care Biserica este prezentă astăzi în societate în aceste domenii de maximă importanță se dovedește încă o dată faptul că Biserica Ortodoxă Română este o Biserică a poporului, a slujirii și a trăirii în lumina lui Hristos”, a spus părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” al Patriarhiei Române, după cum ne informează TRINITAS TV.

„Conferința este o premieră pentru că acum s-au întrunit și preoții care slujesc în Armată și preoții care slujesc în diferite unități spitalicești. Ca o concluzie a întâlnirii s-a văzut că de fapt ceea ce are de transmis și preotul militar și preotul de spitale este prezența tanică a Mântuitorului Iisus Hristos în viața oamenilor și a societății. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel activitățile din spitale și activitățile din unitățile militare au cunoscut o dezvoltare continuă în acești ani și prin ceea ce s-a arătat aici se vede că Biserica este prezentă și lucrătoare în câmpul acesta de activitate misionară”, a mai precizat părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Întrunirea a fost deosebit de utilă prin împărtășirea reciprocă a experienței celor două categorii de participanți, a apreciat părintele Constantin Țanu, inspector general și șef al Secției Asistență Religioasă a Ministerului Apărării Naționale.

„S-a sesizat în referatele preoților de la spitale sensibilitatea și delicatețea împrumutată de către preoții care fac misiune creștină în spațiile spitalicești dinspre suferință, dar în același timp și fermitatea pe care preoții militari au arătat-o în referatele lor ca unii care trudesc printre cei care trebuie să ia decizii categorice în momente care solicită acest lucru”.

Despre cunoașterea reciprocă a misiunii pe care, atât preoții militari cât și cei din spitale o desfășoară a vorbit, de asemenea, coordonatorul preoților de spitale din Arhiepiscopia Bucureștilor, părintele Marian Pintică.

„Au fost foarte interesante în primul rând fotografiile care ne-au fost prezentate cu preoții care slujesc pe câmpul de luptă care sunt îmbrăcați în haine militare și slujesc în condiții deosebit de grele. De asemenea, și preoții de spital la începuturile lor în spitale când s-a semnat protocolul între Patriarhie și Ministerul Sănătății au slujit, ca și preoții militari, în situații deosebite pe holuri, în anumite locuri improvizate până când au reușit să construiască Bisericuțe în curțile spitalelor. Este o experiență deosebită pe care o vom păstra în sufletele noastre și o vom încununa prin misiunea noastră pastorală”.

Reuniunea a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfântul Pantelimon” a Spitalului Militar.

Comentarii Facebook


Știri recente