Sesiune științifică despre Mănăstirea Văcărești

În Aula Academiei Române, va avea loc mâine, 1 noiembrie 2012, de la ora 10:00, o sesiune științifică dedicată împlinirii unui sfert de veac de la distrugerea ansamblului monastic Văcărești, informează Ziarul Lumina.

„Întrucât nu vrem să rămână întru neuitare acest act de vandalism din trecutul Bucureștiului, organizăm mai degrabă o sesiune de mărturii ale celor care au fost implicați în acest eveniment trist pentru a rememora locul avut de Mănăstirea Văcărești în istoria vechii culturi românești”, a precizat organizatoarea Anca Beatrice Todireanu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București.

Sesiunea va fi deschisă de acad. Dan Berindei, vicepreședintele Academiei Române, după care vor adresa cuvinte de salut pr. dr. Florin Șerbănescu, coordonatorul Centrului pentru Patrimoniul Cultural „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române, dr. Traian Radu Negrei, director al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, și arh. Emanuel Alecsandru Papagheorghiu, director al Direcției Cultură, Învățământ, Turism, din Primăria Generală a Municipiului București. Un cuvânt introductiv va rosti și prof. dr. Radu Ciuceanu, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, care în anii ’50 a fost întemnițat la Mănăstirea Văcărești, iar mai târziu a întreprins săpături tot acolo și s-a îngrijit ca icoanele și alte bunuri să nu fie furate, iar osemintele ctitorilor să nu fie batjocorite.

Comentarii Facebook


Știri recente