Sesiune de formare FORTE la Protopopiatul Sibiu

La ședința administrativă lunară a Protopopiatului Sibiu, reprezentanții Departamentului Social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului au organizat o sesiune de informare și de formare în cadrul Proiectului „FORTE” al Patriarhiei Române. Preoții au aflat mai multe despre cum își pot organiza mai bine activitatea de asistență socială din parohii.

Delegația Arhiepiscopiei Sibiului a fost condusă de consilierul social din cadrul eparhiei, pr. Nicolae Rusu, iar prezentările au fost făcute de formatorii eparhiali din cadrul proiectului amintit, asistenții sociali Tudor Costea și Simona Dragomir. Preoții veniți la sediul Protopopiatului Sibiu au primit o mapă cu pliante și material informativ referitor la proiectul „FORTE”, implementat în eparhiile de pe cuprinsul Patriarhiei Române. Mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pentru această sesiune de formare a fost transmis de părintele consilier Nicolae Rusu.

Prezentările celor doi vorbitori amintiți au cuprins informații despre sistemul de asistență socială din țară și modalitatea prin care parohiile pot oferi ajutorul necesar persoanelor aflate în diferite situații de criză.

„Formatorii noștri au vorbit despre tipologia serviciilor sociale, despre planificarea și beneficiarii acestora, precum și despre multe alte lucruri importante pentru fiecare preot ce oferă servicii sociale în parohia păstorită, ca o încununare a activităților pastoral-misionare”, a spus pr. consilier Nicolae Rusu.

Centre sociale pe lângă biserici

Întâlnirea formatorilor din cadrul proiectului „FORTE” cu preoții din Protopopiatul Sibiu a fost benefică și necesară, având în vedere implicarea parohiilor sibiene în asistența socială. Pe lângă multe biserici din Sibiu și din alte localități se află instituții de asistență socială, unde tineri și bătrâni, persoane și familii aflate în nevoi, găsesc sprijinul necesar.

„Fiecare parohie din protopopiatul nostru este implicată în lucrarea socială din comunitate și asta pentru că, la ultima ședință a Adunării eparhiale, IPS Mitropolit Laurențiu ne-a solicitat ca fiecare preot să se implice social în parohia administrată. Avem la parohii mai multe cantine sociale, centre de zi, centre de tip after-school, unde elevii sunt ajutați să-și facă lecțiile și suntem cu toții efectiv implicați în asistența socială a semenilor noștri”, a spus protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coșa.

Sesiune de formare în cadrul proiectului „FORTE” au avut loc și în alte protopopiate din Arhiepiscopia Sibiului, iar săptămâna viitoare va avea loc o astfel de întâlnire cu preoții din protopopiatele Brașov și Săcele.

Proiectul „FORTE” este implementat în mai multe eparhii din țară prin Federația „Filantropia” și Patriarhia Română, în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral și Global Commercium Development din Spania. Proiectul urmărește dezvoltarea capacității organizaționale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administrației Patriarhale și a eparhiilor înscrise.

Comentarii Facebook


Știri recente