Sesiune de formare Alege Școala! la Arad

Timp de două zile, pe 28 și 29 februarie, în municipiul Arad s-a desfășurat cea de-a treia sesiune de formare din cadrul proiectului patriarhal „Alege Școala!”, destinată pregătirii preoților Arhiepiscopiei Aradului, înscriși în programul de prevenire a abandonului școlar. Grupul de lucru, având ca formatori și moderatori pe pr. profesor univ. dr. Miron Erdei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea și pe Andrei Mihail Bîja, specialist relații sociale, a fost constituit din preoți ai Protopopiatului Ineu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În prima zi au fost abordate aspecte legate de prezentarea și implementarea proiectului la nivel local, aspecte psihopedagogice privind abandonul școlar și prevenirea lui, probleme de antropologie socială, educațională și de formare duhovnicească a catehetului.

Ziua a doua a întâlnirii a fost consacrată cunoașterii și aprofundării problemelor legate de asumarea vocației de părinte în familie, cunoașterii și utilizării modalităților de cultivare a motivației creștine a copiilor și a tinerilor. Într-o abordare teologic-educațională au fost prezentate aspecte legate de impactul televizorului în educația copilului, metode și mijloace catehetice de predare, aspecte teologice privitoare la comunicarea în parohie. Explicarea aspectelor practice și informative legate de logistică și de completarea formularelor solicitate de către finanțatorii proiectului, Patriarhia Română și Fundația World Vision România, a încheiat această sesiune.

La finalul lucrărilor, moderatorii și cursanții au avut bucuria de a-l avea ca oaspete, în partea evaluativă, pe Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În cuvântul adresat celor prezenți, chiriarhul a apreciat interesul pentru proiect, de o deosebită actualitate: ‘Chiar dacă suntem în prima săptămână din post, cu slujbe mai speciale la parohii, nu neglijăm pregătirea în cadrul proiectului ‘Alege școala!’. Mă adresez în primul rând celor care sunteți implicați direct în parteneriatul Biserică – Școală, adică predați religia, dar și celorlalți preoți participanți, în virtutea unei responsabilități pe care preotul paroh o are, în mediul rural mai ales, față de educația religioasă, și nu numai, a copiilor și tinerilor’.

Înalt Preasfințitul Timotei a atras, de asemenea, atenția asupra unor aspecte semnalate constant în mass-media locală și centrală, legate de abandonul școlar, dar și de nevoia unei mai intense preocupări pentru educația copiilor și tinerilor, a Familiei, Bisericii, Școlii. A îndrumat la o abordare de ansamblu a problematicii școlare în care să se regăsească interesul și preocuparea preotului, ca părinte duhovnicesc, pentru educația copilului, inclusiv în ceea ce privește mult-disputata de către părinți a problemei ‘clasei pregătitoare’ sau a proiectului noii programe școlare la disciplina religie.

Organizatorii au mulțumit chiriarhului pentru interesul arătat și de această dată sesiunii de formare și pentru îndrumările transmise.

Comentarii Facebook


Știri recente