Sesiune de formare Alege Școala! în Protopopiatul Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în data de 29 martie 2011 a avut loc în Eparhia Oradiei prima sesiune de formare a preoților din cadrul proiectului „Alege școala!”, după cum ne-a declarat Pr. Silviu Dobai. La întâlnire au participat 16 preoți din cuprinsul Protopopiatului Oradea.

Obiectivul general al proiectului îl constituie prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și prevenirea delicvenței juvenile prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip „Școala de Duminică”.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate diferite materiale ce vizează desfășurarea propriu-zisă a proiectului și, în același timp problemele copiilor din societatea românească, abuzurile la care aceștia sunt supuși și exploatarea lor de la vârste foarte fragede. Tot aici a fost prezentat și un scurt film documentar despre copiii abuzați, chinuiți și maltratați care de cele mai multe ori sunt puși să cerșească sau ajung victime traficului de ființe umane.

Acțiunile adresate formatorilor se desfășoară sub forma unor sesiuni de formare pentru preoți, dar și profesori de religie responsabili cu formarea elevilor în cadrul unor activități extra școlare.

Curriculumul destinat instruirii formatorilor în cadrul proiectului dorește să le ofere acestora indicațiile și materialele necesare pentru a dezvolta și îmbunătăți capacitatea lor de a discuta despre abandonul școlar. Practic, se urmărește dezvoltarea unor comportamente și atitudini pozitive față de școală și semeni pentru copii din mediul rural și urban, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, aceștia fiind asistați în însușirea educației morale de bază, în dezvoltarea motivației necesare rămânerii în școală prin intermediul participării la diferite programe, concursuri și la tabere de creație.

„Vor fi selectați din parohii nouă copii care prezintă riscul de a abandona școala sau care au abandonat deja studiile, ori cazuri sociale (orfani), într-un cuvânt copii proveniți din familii dezorganizate sau cu grave probleme sociale. Aceștia vor fi trimiși în vacanța de vară în tabere de recreere. Li se va asigura atât transportul cât și cazarea, iar la final majoritatea dintre ei vor primi daruri”, a declarat PC Pr. Floricel Daina, consilier pentru cateheză al Episcopiei Oradiei.

Sesiunea de formare desfășurată la Oradea a fost coordonată de către Domnul Andrei Mihail Bîjă, reprezentantul Patriarhiei Române și al Fundației World Vision, coordonator zonal al proiectului „Alege Școala!”, PC Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, preot formator, PC Pr. Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie, și PC Pr. Floricel Daina, consilier pentru cateheză al Episcopiei Oradiei.

Urmează ca în lunile mai, iunie și iulie să se desfășoare alte trei sesiuni de formare a preoților în proiectul „Alege Școala!” din cadrul protopopiatelor Beiuș, Marghita și Tinca ale Eparhiei Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente