Sesiune de examene pentru Atestare în domeniul Picturii Bisericești

Douăzeci și cinci de pictori stagiari care au depus dosarul pentru a obține atestatul de pictor bisericesc și care au trecut de proba practică desfășurată săptămâna trecută, la Capela Penitenciarului Rahova din Capitală, urmează săptămâna aceasta un curs teoretic. Prelegerile se desfășoară în sala „Conventus” din Palatul Patriarhiei și sunt susținute de profesori, pictori și restauratori, pe teme din domeniul dogmaticii, al legislației și al picturii bisericești.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele prof. dr. Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Partea pe care o prezint eu la cursul cu stagiarii face parte din programul iconografic și anume ce se pictează și cum se pictează într-o Biserică Ortodoxă în general și desigur în Bisericile noastre, în special. Noi considerăm că trebuie să respectăm programul iconografic care este urmat în toată Biserica Ortodoxă și de aceea, ansamblul pe care reușim să îl facem într-o Biserică să fie unitar. Prezentăm mai întâi câteva noțiuni despre locașul de cult, cu împărțirile și semnificațiile fiecărei părți din sfântul locaș, după care vom vorbi despre planul iconografic, ce înseamnă el și de ce este necesar în Biserica Ortodoxă sa fie respectat acest plan. La urma se va prezenta fiecare parte a Altarului cu scenele ce trebuie pictate atât în Altar, naos și pronaos, cât și în afara Bisericii dacă avem pictură exterioară”.

Luni, 28 iunie, candidații vor susține examenul teoretic pentru verificarea cunoștințelor de specialitate, iar nota finală va fi dată de media aritmetică a notelor obținute la proba practică și la cea teoretică.

Cei care vor fi declarați admiși la examenul de atestare vor primi o autorizație de tip unic, eliberată de Comisia de Pictură Bisericească prin care li se conferă dreptul de a executa lucrări de pictură la Bisericile Ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente