Sesiune de comunicări științifice pe tema Sfintei Taine a Maslului la Liceul Teologic Ortodox din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a avut loc, vineri, 27 ianuarie 2012, o sesiune de comunicări științifice cu titlul „Taina Sfântului Maslu și implicațiile ei în viața creștinului’, prilejuită de proclamarea anului 2012 ca fiind Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, după cum ne-a precizat Pr. prof. Alin Sonea.

La eveniment au participat profesori și elevi din cadrul instituției de învățământ teologic, în frunte cu conducerea acesteia.

Comunicările au fost susținute de profesori și elevi de la Liceul Teologic, iar Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de părintele arhid. prof. Ștefan Lakatos a încântat participanții cu diferite piese muzicale din repertoriul laic și religios.

Sesiunea s-a desfășurat pe două secțiuni. Astfel, la secțiunea profesori, Pr. Prof. Dorel Leucea a vorbit despre Taina Sfântului Maslu – semnificații teologice și existențiale, subliniind importanța sănătății ca dar de la Dumnezeu și responsabilitate umană; pocăința și iertarea păcatelor, tămăduirea sufletească și vindecarea trupească, condiții esențiale pentru reintrarea omului în iubirea și viața lui Hristos Cel Înviat.

Pr. Prof. Alin Sonea a extras câteva semnificații din cadrul Celor șapte rugăciuni de la Taina Sfântului Maslu: „Sfânta Taină a Maslului, cu rugăciunile și cu citirile din Sfânta Scriptură, ne înfățișează concepția ortodoxă despre boală și tămăduirea ei, și ne vorbește despre semnele dragostei adevărate, despre roadele Sfântului Duh și despre cele trei principii ale vieții duhovnicești autentice: „bucurați-vă pururea, rugați-vă neîncetat, dați mulțumire pentru toate.”

Pr. Prof. Vlad Marian a prezentat „Inovații și practici neortodoxe cu privire la Taina Sfântului Maslu: Influențe romano-catolice scolastice (extrema unctio); reduceri sau deformări de ritual; deasa sau frecventa săvârșire; deschiderea Sfintei Evanghelii”, subliniind rânduiala liturgică corectă a săvârșirii Sfântului Maslu.

Secțiunea destinată elevilor a cuprins abordări variate. Fiind în preajma sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, elevii clasei a X-a au surprins secvențe din viața, opera și învățătura celor trei mari dascăli. În legătură cu îngrijirea bolnavilor, complementară Sfântului Maslu, elevii clasei a XI-a au prezentat biografia Sfinților taumaturgi și a doctorilor fără de arginți.

În încheiere pr. prof. Radu Rus, director adjunct al Liceului a felicitat pe toți cei care au susținut lucrări în cadrul simpozionului și a subliniat importanța asumării modelului Sfinților Trei Ierarhi în viața fiecărui teolog.

Sesiunea de comunicări se înscrie în seria de manifestări legate de Zilele Școlii, manifestări care au culminat luni, 30 ianuarie 2012 cu Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, patronii spirituali ai școlilor teologice.

Comentarii Facebook


Știri recente