Serile filocalice la Târgu Jiu, ediția a XIX-a

În perioada 20-21 martie, la Târju Jiu, s-a desfășurat un eveniment religios cu tradiție, sub genericul „Filocalia”. Ediția a XIX-a a „Serilor filocalice” a fost organizată de ASCOR Târgu Jiu, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și în parteneriat cu: Protopopiatele Târgu Jiu Sud și Nord, Consiliul Județean Gorj, Casa de Cultură a Sindicatelor, Școala Populară de Artă, U.J.C.N.S.L.R. Frăția.

Cele două întâlniri de săptămâna aceasta au avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Astfel, marți seara monahul Calist de la Mănăstirea Lainici, a conferențiat pe tema: „Monahismul-o provocare pentru lumea de azi”, iar miercuri seara, părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului (județul Prahova), a vorbit despre: „Bucuria de a fi părinte și bucuriile familiei”, după cum ne informează Biroul de Presă al Mitropoliei Olteniei.

„Fiecare vârstă are frumusețea ei”

În prelegerea sa, părintele Nicolae Tănase a descris o fărâmă din activitatea ziditoare pe care o desfășoară în Valea Screzii, ilustrând „locul cuvenit familiei în societatea actuală”: „Familia este cea care creează ambianța, armonia. Este nevoie să descoperim vechile valori ale familiei creștine. Am distrus simplitatea de odinioară, fără a așeza ceva în schimb. Tinerii ar trebui încurajați mai mult spre o iubire curată, întemeierea de familii creștine, cu mulți copii. Avem datoria să creștem copii sănătoși și bine educați. Fiecare vârstă are frumusețea ei și trebuie trăită. Copilul trebuie să-și trăiască copilăria, adolescentul trebuie să-și petreacă adolescența, tânărul să-și trăiască tinerețea, căsătoritul, ambianța de familie. Dacă lăsăm tinerii să facă orice și oricum, acest lucru va însemna o mare răzbunare a tot ceea ce este în noi. Dumnezeu a lăsat femeia fină, a modelat-o într-un anumit fel, dacă-și va pierde finețea nu va mai avea cu cine sa se căsătorească! Dacă nu păstrezi ceea ce este necercetat, necucerit în tine, nu te mai căsătorești, nu mai trezești interes. Gândirea de acum nu este sănătoasă: un copil este prea puțin, doi copii înseamnă prea mult, ar trebui unul și jumătate. Rostul în viață se descoperă prin păstrarea legăturii firești cu Biserica.”

La finalul fiecărei seri, publicul a fost încântat de minunatele voci ale coralei Bisericii „Sfinții Apostoli”, care a interpretat cântări bisericești și colinde pascale, precum și de Ansamblul de datini și obiceiuri „Tisa” din Tismana, coordonat de prof. Angelica Mirea.

Comentarii Facebook


Știri recente