Serile Filocalice „Dumitru Stăniloae”

A doua conferință din cadrul Simpozionului „Serile Filocalice „Dumitru Stăniloae”” s-a desfășurat luni, 18 noiembrie, în Aula Magna a Facultății de Drept din Universitatea București, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Invitatul întâlnirii a fost Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, care a dezbătut tema „Libertate și regulă în viața noastră de zi cu zi”.

În cadrul întâlnirii, Înaltpreasfinția Sa a arătat importanța libertății, care trebuie să se manifeste în relația de comuniune a omului cu Dumnezeu. Baza întregii măreții a chipului lui Dumnezeu în om stă în libertatea lui. „Tema dezbătută aici este una fascinantă aș putea spune și de actualitate. Libertatea și regula sunt două noțiuni care exprimă două mari realități ale omului în general și ale creștinului în special, deoarece ne confruntăm cu ele zi de zi și toată viața. Trebuie să știm care este raportul între regulă și libertate? Există o complementaritate între acestea două, iar Sfântul Isac Sirul spunea că regula se cuprinde în libertate și libertatea în regulă. Nu putem să evităm regulile, pentru că dacă nu ținem o disciplină, o normă, un canon în viață, dacă nu respectăm poruncile lui Dumnezeu, în mod sigur nu vom ajunge vreodată la libertate”, a spus Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim.

„Poruncile sunt date pentru a ne apăra de cădere și suferință”

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a explicat cum își poate trăi omul libertatea unită cu responsabilitatea, fără ca libertatea să se îngusteze. Unită cu responsabilitatea, libertatea sporește și adâncește viața omului în Dumnezeu. „Libertatea se cuprinde în regulă și numai împlinind regulile și poruncile lui Dumnezeu suntem cu adevărat oameni liberi. Această libertate este una interioară și va crește pe măsură ce împlinim poruncile divine, așa încât nu vom mai simți povara regulii. Trebuie să respectăm nu doar regulile sau canoanele bisericești, ci și regulile care țin în general de viața omului, pentru că aceasta este construită din reguli. Dumnezeu a dat primilor oameni Adam și Eva o regulă, deoarece numai respectând poruncile ne putem manifesta adevărata noastră libertate. Poruncile sunt date tocmai pentru a ne apăra de cădere și de suferință. Suntem chemați la libertate și am fost aduși la libertate prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Tot ceea ce facem trebuie să facem din libertatea noastră lăuntrică, chiar dacă regula o găsim uneori apăsătoare. Observăm că dacă nu ținem cont de reguli intervine păcatul în viața noastră. De aceea trebuie să postim, să ne rugăm, să ne silim și să facem eforturi pentru a birui păcatul care este irațional. Toate acestea țin de o regulă, însă numai respectarea ei ne duce la libertatea desăvârșită”, a subliniat Înaltpreasfințitul Serafim. La final, participanții au avut posibilitatea de a adresa întrebări în legătură cu tema dezbătută.

Pe lângă cele șapte conferințe duhovnicești, Simpozionul „Serile Filocalice „Dumitru Stăniloae”” cuprinde anul acesta și un concert de muzică bizantină, susținut de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale. Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 18:00, în Aula Magna a Facultății de Drept.

Comentarii Facebook


Știri recente