Serile duhovnicești „Trepte spre înviere”

La Moinești, în județul Bacău, a debutat ciclul serilor duhovnicești ‘Trepte spre Înviere’, organizate de Protoieria Moinești, Primăria municipiului și Liceul Teoretic ‘Spiru Haret’. Prima conferință a fost susținută miercuri, 16 martie, de către părintele Constantin Necula, conferențiar al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, în prezența primarului Viorel Ilie, a părintelui protopop Costel Mareș și a numeroși preoți și credincioși, după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Ce ne oferă postul Bisericii? Este postul ortodox doar un exercițiu de cosmetizare sau este ceva mai adânc de atât? Cum trebuie să postim, ca postul nostru să ne fie de folos? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care a răspuns, miercuri seara, părintele conferențiar Constantin Necula, în cadrul conferinței care a deschis serile duhovnicești ‘Trepte spre Înviere’. Aflat în mijlocul credincioșilor care au umplut Sala Mare a Primăriei Moinești, părintele Constantin Necula a explicat cum postul poate fi ‘un exercițiu de întinerire în Hristos’. ‘Această întinerire pe care postul ne-o propune înseamnă apropierea noastră de Hristos, care rămâne veșnic tânăr, care rămâne pururi pentru noi un izvor de întinerire, care rămâne de fiecare dată un partener foarte loial postirii noastre deoarece niciodată nu se întâmplă să postim singuri. De fiecare dată, postirea noastră este o împreună-postire cu Hristos, o postire de dragul Mântuitorului, pentru mântuirea noastră’, a spus părintele.

Împreuna-alergare în ‘stadionul’ postirii

Pr. conf. Constantin Necula a pus la inimile credincioșilor moineșteni și câteva din cuvintele Sfântului Ambrozie al Milanului, care spune că între masa altarului și ieșirea din Biserică, construcția este ca a unui stadion, în cadrul căruia se desfășoară alergarea noastră către Hristos în perioada postului. ‘În această alergare, noi nu alergăm niciodată singuri. Sfinții puși pe pereții bisericii ca într-o tribună strigă către tine: ‘Haide, poți! Ești păcătos? Și eu am fost păcătos! Hai, ridică-te!’ Orice păcat avem, a fost biruit de către un sfânt și, de fiecare dată când vrem să alergăm către Hristos, sfântul respectiv este șeful galeriei pentru noi și nu ne lasă niciodată să pierim. Mai mult decât atât, Hristos aleargă împreună cu tine, ca antrenorul unui maratonist care, atunci când simte că se apropie finalul maratonului, exact unde îi este mai greu, Hristos aleargă împreună cu el, spunându-i: ‘Ridică-te, poți, nu renunța chiar acum!’, lucru pe care societatea umană nu l-a pus niciodată la dispoziție alergătorului de cursă lungă. Hristos nu este numai încurajatorul nostru, ci și doza de curaj de care avem nevoie să străbatem alergarea aceasta duhovnicească pe care ne-o propune Postul cel Mare al Paștelui. Hristos aleargă cu tine ca un antrenor, iar când ajunge la capătul alergării, tot El ți se dăruiește ca o cunună. Deci, antrenorul, alergarea și cupa se cheamă Hristos’, a spus părintele.

Postul ne învață să-L odihnim pe Hristos în noi

Un alt aspect pe care părintele Constantin Necula l-a abordat în cadrul conferinței s-a referit la finalitatea postirii: ‘Postirea autentică nu se poate încheia decât în împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Noi nu postim doar ca să postim, ci postim ca să ne împărtășim. Împărtășindu-ne, sufletul nostru iarăși se umple de sete și foame, însă foamea și setea pe care ne le provoacă împărtășirea ne umplu iar de dorința aceasta a postirii și de fiecare dată duhul postirii ne întinerește, pentru că ne oferă această posibilitate de a fi vii. A fi tânăr înseamnă a fi viu. Postul, prin tot ceea ce ne pune la dispoziție, ține de această școală de întinerire, în care în permanență suntem la cursuri și tot timpul învățăm ceva. Cunoașterea lui Dumnezeu începe cu antrenarea sufletului în propria cunoaștere. Nu poate să cunoască pe Dumnezeu cineva care nu-și cunoaște limitele și nu și le stăpânește. Cunoașterea lui Dumnezeu nu se poate face în afara unei stări cu Dumnezeu. Nu numai noi avem nevoie de Dumnezeu, ci îndrăznesc să spun că și Dumnezeu are nevoie de noi, ca să Se simtă odihnit, să Se poată așeza pe ceva dinspre care poate să emită către neașezații lumii posibilitatea de a sta în pace. Postul ăsta ne învață: să-L odihnim pe Hristos în noi, pentru ca la judecată Hristos să fie bucuros de întâlnirea noastră și să spună: ‘Frate, soro, îți mulțumesc că M-ai odihnit; că în fața valurilor de cereri pentru tot felul de lucruri, tu nu mi-ai cerut altceva decât: Doamne, ajută-mă te odihnesc! Îngăduie-mi să fac loc în mine odihnei Tale!’. Transfuzia aceasta de bucurie cu Hristos te face tânăr, îți dă posibilitatea ca din mâinile tale să izvorască lucruri de care te miri și tu, ca omul despre care Mântuitorul spunea că din pântecele lui vor izvorî râuri de apă vie. Din tine vor curge către celălalt râurile cunoașterii, care îl satură, îl bucură, îl odihnește și îl întinerește în Hristos. Eu nu pot crește fără ca tu să crești lângă mine, iar întinerirea mea nu se poate petrece decât în duhul întineririi celuilalt în împlinirea lui Hristos, în trecerea pragului spre Împărăția veșnică’.

Partea a doua a întâlnirii, moderată de Constantin Popa, profesor de religie la Liceul Teoretic ‘Spiru Haret’, a fost dedicată întrebărilor din partea publicului referitoare la tema întâlnirii, dar și la alte preocupări duhovnicești.

Credincioșii au șansa de a se întâlni cu ierarhul lor și cu mari duhovnici

Următoarea conferință va avea loc marți, 29 martie, de la ora 16.30, și-l va avea ca invitat pe pr. lect. dr. Vasile Gavrilă, de la Facultatea de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din București. Serile duhovnicești se vor încheia la Moinești, duminică, 3 aprilie, cu o conferință ce va fi susținută de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și cu un concert oferit de Corul Theotokos al Protopopiatului Moinești și de corul Liceului ‘Spiru Haret’. ‘Scopul acestor conferințe este intensificarea vieții duhovnicești și a activității pastoral-misionare a Protoieriei Moinești, oferind posibilitatea preoților și credincioșilor de a se întâlni cu ierarhul locului, cu profesori de teologie și cu mari duhovnici. Tematica se axează, în principal, pe importanța postului în viața credincioșilor în contextul social actual. Aceste conferințe pot constitui, fiecare în parte, câte o treapă pe care dacă omul pășește poate să se îmbogățească în Dumnezeu și să fie mai aproape de Înviere. Din acest motiv, am și intitulat acest ciclu de conferințe ‘Trepte spre Înviere’, a declarat părintele protopop Costel Mareș.

Comentarii Facebook


Știri recente