Serile duhovnicești Trepte spre Înviere continuă la Moinești

Serile duhovnicești ‘Trepte spre Înviere’, organizate de Protoieria Moinești, Primăria municipiului și Liceul Teoretic ‘Spiru Haret’, au continuat la Moinești, în județul Bacău, cu cea de-a doua conferință intitulată ‘Postul, pridvorul întâlnirii noastre cu Dumnezeu’, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii din municipiul Moinești l-au avut în mijlocul lor marți, 29 martie, pe părintele Vasile Gavrilă, lector al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, care a susținut cea de-a doua conferință din cadrul Serilor duhovnicești ‘Trepte spre Înviere’. Evenimentul s-a desfășurat în Sala mare a Primăriei Moinești, în prezența autorităților locale, a preoților din Protopopiatul Moinești și a numeroși credincioși, unii veniți tocmai din municipiul Bacău, pentru a se întări sufletește prin învățăturile părintelui Vasile Gavrilă. Oaspetele a fost prezentat auditoriului de către părintele Costel Mareș, protoiereul Protopopiatului Moinești, care a exprimat, în numele moineștenilor, bucuria de a se împărtăși din cuvintele de folos ale unui părinte duhovnicesc, cu o deosebită experiență pastorală și universitară.

Părintele a explicat credincioșilor cum postul poate fi un pridvor sau o anticameră din care putem privi în Împărăția lui Dumnezeu și în care putem regăsi sensul existenței noastre. ‘Perioada postului o putem defini ca fiind un pridvor al întâlnirii noastre cu Dumnezeu. Noi știm că Împărăția lui Dumnezeu a venit și totuși nu a venit deplin, noi ne întâlnim cu Dumnezeu, dar așteptăm să ne întâlnim deplin cu El. Din acest motiv, postul este un pridvor al întâlnirii noastre cu Dumnezeu, de unde plecăm pentru a ne întâlni desăvârșit. Nimic mai mult nu-și dorește creștinul decât întâlnirea cu Dumnezeu. Nu poate fi nimic mai mult decât întâlnirea cu Dumnezeu’, a spus părintele Vasile Gavrilă.

‘Fără un nou început, noi nu putem împlini sensurile existenței noastre’

În continuare, părintele a explicat că pentru a înțelege sensul existenței noastre trebuie să plecăm de la începuturile existenței noastre și să vedem ce sens i-a dat Dumnezeu existenței omului. ‘Dumnezeu prin actul creator a dat un sens omului. Când spunem începutul nostru, trebuie să plecăm de la realitatea că existența noastră are un început și a fost nevoie ca existența noastră să mai aibă un alt început. Primul început este actul creator, iar al doilea început este al doilea act creator în Hristos, care S-a întrupat, S-a răstignit și a înviat din morți. Fără acest nou început, noi nu am mai fi putut împlini sensurile existenței noastre. Este nevoie de alt început în viața noastră pentru că primul început nu și-a împlinit vocația, deoarece omul a ajuns prin păcat la moarte. În Hristos, noi, oamenii, trăim două nașteri: nașterea naturală din mamă și din tată și o altă naștere supranaturală sau duhovnicească. De ce este nevoie de cea de-a doua naștere sau de un al doilea început? Nașterea duhovnicească este o continuă naștere până ce ne vom naște desăvârșit în Împărăția cerurilor. A fost nevoie de cea de-a doua naștere pentru că din prima naștere, noi ne naștem ca să murim. Toți pașii pe care îi facem în această viață sunt tot atâția pași către moarte. După Înviere însă, Mântuitorul dă porunca: ‘Mergând învățați toate neamurile botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului!’ Botezul, așadar, este această a doua naștere care ne deschide calea spre Împărăția lui Dumnezeu. Noi ne botezăm pentru că, dacă din părinți omul se naște ca să moară, prin Botez, omul moare ca să se nască. Aici se schimbă logica pe care satan a strecurat-o în existența noastră atunci când l-a ispitit pe om în Rai. Prin Botez, noi ajungem la cel de-al doilea început al existenței noastre. Dacă nu se naște în Hristos, omul nu poate să ajungă la viața veșnică’, a spus părintele Vasile Gavrilă.

Părintele a mai arătat că ținta sau sensul final al existenței noastre nu vor fi niciodată atinse sau total împlinite aici, pe pământ, ci numai în Împărăția lui Dumnezeu.

‘Când se împărtășește, omul devine Hristos după har’

O altă învățătură pe care părintele Vasile Gavrilă a așezat-o în sufletele credincioșilor prezenți a fost cea despre Sfânta Împărtășanie, care încununează postul sau strădania omului de a face pocăință. ‘Cea mai mare minune este transformarea pâinii și a vinului în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Când se împărtășește, omul devine purtător de Hristos, devine Hristos după har. Omul intră în lucrarea de îndumnezeire. Aceasta este minunea pentru care Dumnezeu a venit în lume, ca să o împlinească și să o săvârșească de la Întruparea lui din Fecioara Maria și până la sfârșitul veacurilor. Acesta este motivul pentru care mergem noi la biserică: pentru a ne întâlni și a ne împărtăși cu Hristos. Dar nu ne putem împărtăși cu Hristos decât pe calea pe care a venit El la noi. Dumnezeu S-a coborât la noi pe Cruce și tot pe Cruce ne ridicăm și noi la El. Dar cum? Luând jugul Lui! Mântuitorul spune: ‘Luați jugul meu – crucea Mea – pentru că este ușor!’ Dar de ce? Pentru că El o poartă. Noi doar o luăm, dar El este Cel care o poartă. Astăzi, nimeni dintre noi nu mai moare răstignit pe cruce, dar suntem chemați să purtăm crucea într-un alt fel: duhovnicește. Cum purtăm crucea duhovnicește? Prin post, rugăciune și asceză. Postul este o vreme de pocăință, care este o mare bucurie, pentru că a te pocăi înseamnă a măsura distanța de la ceea ce a vrut Dumnezeu să fie cu tine și ceea ce ai ajuns tu. Când îți dai seama și începi să scurtezi această distanță, atunci ai făcut pocăința și Dumnezeu te-a făcut prezent în Împărăția Lui’, a spus pr. lect. Vasile Gavrilă.

Următoarea conferință va fi susținută de PS Ioachim Băcăuanul

În partea a doua a întâlnirii, moderată de Constantin Popa, profesor de religie la Liceul Teoretic ‘Spiru Haret’, credincioșii au avut posibilitatea să pună întrebări pe marginea temei dezbătute sau legate de frământările lor duhovnicești. Următoarea conferință va avea loc duminică, 3 aprilie, și va fi susținută de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Serile duhovnicești se vor încheia cu un concert oferit de Corul Theotokos al Protopopiatului Moinești și de corul Liceului Teoretic ‘Spiru Haret’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…