Seri duhovnicești în județul Caraș-Severin

Cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, în săptămâna a cincea a Postului Mare au fost organizate seri duhovnicești în Parohia Rusca Montană din Protopopiatul Caransebeș și Parohia Dognecea din Protopopiatul Reșița, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

În Parohia Rusca Montană, la tradiționalele seri duhovnicești au participat copii și tineri, precum și numeroși credincioși și credincioase.

Părintele paroh Sorin Toma a avut invitați, în fiecare seară, preoți din parohiile învecinate, care, după oficierea slujbelor de seară, au susținut cateheze în fața credincioșilor.

Luni seara a fost invitat părintele Liciniu Gheorghe din Parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, Oțelu Roșu. Acesta a vorbit credincioșilor despre importanța Tainei Sfântului Botez. Părintele Adrian Chereș de la Parohia Iaz a vorbit credincioșilor, marți seară, despre iertarea aproapelui și, în special, despre iertarea celor care ne greșesc. Miercuri seară a fost invitat părintele paroh al Parohiei Hațet I, care a susținut o frumoasă cateheză despre credință. Invitatul de joi a fost părintele Ioan Negrei de la Parohia Cireșu – Oțelu Roșu, tema catehezei sale fiind providența divină și importanța acesteia în viața credincioșilor.

Săptămâna duhovnicească a fost întregită prin săvârșirea, duminică seară, a Tainei Sfântului Maslu. Preoții care au oficiat sfânta taină a bisericii noastre au fost părintele Liciniu Gheorghe – Parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, Oțelu Roșu, părintele Negrei Nicolae – Parohia Măru, părintele Negrei Ioan – Parohia Cireșu, Oțelu Roșu, părintele Silviu Cotuna – Parohia Zăvoi, părintele Ioan Seracin – Parohia Valea Bistrei, părintele Gabriel Gozman – Parohia ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din Caransebeș și părintele paroh Sorin Toma. Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui Gabriel Gozman, Parohia ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din Caransebeș, care a susținut o cateheză despre lepădarea de sine și urmarea lui Hristos.

Parohia Rusca Monatană este de categoria I Rural A, are 361 de familii, cu 1.438 de credincioși, biserica parohială are hramul ‘Pogorârea Duhului Sfânt’ și este păstorită din 1997 până în prezent de către vrednicul părinte Sorin Adrian Toma.

Săptămână duhovnicească la Parohia Dognecea

Săptămâna a cincea din Postul Sfintelor Paști a reprezentat pentru Parohia Dognecea din Protopopiatul Reșița o săptămână de rugăciune și întărire în cuvântul lui Dumnezeu.

În prima seară, luni, în mijlocul credincioșilor, a venit părintele Ion Urzicaru de la Parohia Ramna, care a vorbit despre ‘Sfânta Taină a Cununiei’. Marți seară a fost invitat părintele Adrian Mager de la Parohia Moniom Reșița, care a vorbit despre importanța virtuților creștine. Părintele Alin Chicoș, de la Parohia Ocna de Fier, a fost invitatul de miercuri și a slujit împreună cu părintele paroh Doru Melinescu Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și Denia Canonului cel Mare, iar la final a explicat importanța rugăciunilor de pocăință pentru viața duhovnicească, din cadrul Canonului alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul. Invitatul de joi seară a fost părintele Silviu Fergiuc de la Parohia ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Bocșa Română, care, după ce s-a rugat împreună cu credincioșii, a prezentat importanța rugăciunii în Sfânta Biserică, cât și în intimitatea fiecăruia în perioada postului. Vineri seară a fost prezent în mijlocul credincioșilor părintele Sevastian Pană de la Parohia Văliug, care, în cateheza sa, a subliniat importanța timpului liturgic.

Duminică seară a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de un sobor de preoți din care au făcut parte părintele duhovnic Ioan Petrică – Mănăstirea Vasiova, părintele Sevastian Pană – Parohia Văliug, părintele Sorin Bușoi – slujitor al Capelei Spitalului Județean II Staționar Reșița, părintele Alin Chicoș – Parohia Ocna de Fier, părintele Adrian Mager – Parohia Moniom Reșița și părintele paroh Doru Melinescu. Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui Ioan Petrică, care a subliniat importanța Sfintelor Taine pentru viața creștinului.

Părintele paroh Doru Melinescu a mărturisit: ‘Pe parcursul întregii săptămâni, credincioșii s-au hrănit duhovnicește prin rugăciune și cuvânt de învățătură, dar mai ales prin primirea Sfintelor Taine, a Spovedaniei, a Împărtășirii și, la sfârșitul săptămânii duhovnicești, prin Taina Sfântului Maslu’.

Parohia Dognecea din Protopopiatul Reșița reprezintă o parohie de frunte a Banatului montan, biserica parohială are hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, numără 360 de familii cu 989 de credincioși și este păstorită cu multă dragoste și dăruire, din anul 2008, de părintele Doru Melinescu.

Comentarii Facebook


Știri recente