Seri duhovnicești în Govândari, Reșița

Perioada 29 noiembrie – 5 decembrie a fost una deosebită pentru Parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ – Govândari din Reșița, aici având loc seri duhovnicești dedicate rugăciunii și cuvintelor de învățătură rostite de tineri preoți de la parohiile apropiate, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Credincioșii din Parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din localitatea Govândari – Reșița au avut prilejul ca, timp de o săptămână, să participe la o serie de seri duhovnicești, în care tineri preoți din parohiile vecine au venit să le vorbească despre diferite teme duhovnicești, specifice perioadei prin care trecem, anume a Postului Nașterii Domnului.

Ideea unor asemenea seri duhovnicești cu participarea mai multor preoți a apărut în Banat, în urmă cu mulți ani, atunci când s-a simțit nevoia revigorării pastorației în parohiile sătești, în primul rând, dar și ca o reacție la acțiunile unor oameni ce se declarau fățiș împotriva Bisericii. După anul 1994, preoții noștri au reintrodus întâlnirile cu credincioșii în serile de împreună rugăciune. Și în parohia aceasta, la invitația preotului paroh Petru Berbentia și a preoților slujitori Romolus Șandru și Mihai Țunea, în fiecare seară, în perioada 29 noiembrie – 5 decembrie 2010, au avut bucuria de a sluji lui Dumnezeu împreună cu preoți tineri din parohiile apropiate, invitații săvârșind Vecernia, iar gazdele, preoți și cântăreți, susținând cântarea din strană.

Convorbiri despre post și folosul lui

Au fost prezenți pr. Gelu Moldovan de la Parohia Remetea Pogonici, pr. Ciprian Costiș de la Parohia Cuptoare – Secu, pr. Florin Hotea de la Parohia Țerova, pr. Sorin Belu de la Parohia Șoșdea, pr. Valentin Popovici de la Parohia Câlnic (toți din Protopopiatul Reșița) și pr. Casian Rușeți de la Centrul Eparhial. Fiecare preot a rostit la finalul slujbei un cuvânt de învățătură, tema principală fiind ‘Postul și foloasele lui’, colegii mai tineri surprinzând mai multe aspecte și sensuri ale postului în care suntem, până la Nașterea Domnului.

În ultima zi de rugăciune, duminică, 5 decembrie, după ce a săvârșit Vecernia cu Litie, părintele Casian Rușeț, secretarul Episcopiei Caransebeșului, a făcut o paralelă interesantă între demnitatea ce și-a recăpătat-o femeia gârbovă după ce a fost vindecată de Mântuitorul Iisus Hristos, aceasta fiind și Evanghelia duminicii, și demnitatea de care a dat dovadă Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, anticipând astfel prăznuirea Marelui Ierarh, făcător de minuni. De asemenea, părintele Rușeț a transmis gândurile bune și binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcopul nostru de la Caransebeș, la îndemnul și cu binecuvântarea căruia se țin aceste seri duhovnicești.

Deși vremea nu a fost tot timpul prielnică deplasării, toți preoții au răspuns cu dragoste frățească chemării făcute de preoții din parohia din Govândari, iar numărul mare al credincioșilor prezenți în fiecare seară a convins că sunt dornici de a primi învățătura Bisericii și că rămân apropiați parohiei noastre, depășind orice greutăți ale vieții.

Comentarii Facebook


Știri recente