Seri catehetice în Valea Timișului, Protopopiatul Caransebeș

În perioada de pregătire pentru Sfintele Paști, în parohiile Episcopiei Caransebeșului sunt organizate bine cunoscutele seri de catehizare, în care preoții parohi invită în mijlocul comunității lor, pentru a se ruga și pentru a împărtăși împreună cuvântul lui Dumnezeu, slujitori ai altarelor din alte parohii.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, în seara zilei de marți, 14 februarie, la invitația preotului paroh Ioan Lupa, în mijlocul credincioșilor Parohiei Valea Timișului, din Protopopiatul Caransebeș, s-au aflat preotul Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, diaconul Nicolae Codrea, slujitor al Catedralei episcopale ‘Învierea Domnului’ din Caransebeș, împreună cu un grup de tineri teologi din Caransebeș. Soborul de slujitori a oficiat slujba Vecerniei, apoi a urmat cuvântul de învățătură primit cu bucurie de credincioșii prezenți.

Diaconul Nicolae Codrea a făcut o scurtă prezentare a Tainei Pocăinței, în contextul în care, în perioada următoare, se apropie Sfântul și Marele Post al Paștilor: ‘…se poate observa că pocăința era un fapt universal și înainte de venirea lui Hristos, un loc central în actul acesteia ocupându-l mărturisirea păcatelor. Cu toate acestea, pocăința de dinainte de venirea Mântuitorului nu era o Sfântă Taină, deoarece lipsea harul Duhului Sfânt. Era considerată un simbol, un ritual practic, era constituită din acte văzute și doar prefigura renașterea lăuntrică pe care păcătoșii o vor realiza în Hristos și în Biserică prin Taina Spovedaniei. Această stare de lucruri avea să se schimbe odată cu venirea Mântuitorului Iisus Hristos, care a ridicat Pocăința la stadiul de Sfântă Taină, mărturisirea păcatelor devenind un act sfințitor. Taina Pocăinței este acea Sfântă Taină prin care, mărturisind păcatele în fața preotului duhovnic, primim din partea Mântuitorului harul iertării păcatelor și puterea de a renaște la o viață spirituală’.

Preotul Daniel Alic a vorbit credincioșilor despre importanța și semnificația Tainei Sfântului Maslu în viața credincioșilor: ‘Taina Sfântului Maslu poate fi oficiată oricând este nevoie, dar ‘maslul de obște’ se obișnuiește să fie săvârșit în zilele de post sau în Săptămâna Sfintelor Patimi. Este recomandat ca aceasta să fie precedată de o perioadă de post și rugăciune și de împărtășirea cu Sfintele Taine. Are ca scop vindecarea trupească, poate fi săvârșit atât în Biserică, cât și la casa bolnavului. Se recomandă ca numărul slujitorilor care oficiază această Sfântă Taină să fie de șapte, fiindcă această cifră este simbolică și are și o prefigurare în Vechiul Testament’, precum și de necesitatea tot mai acută de a ne ajuta și sprijini semenii care sunt în suferințe și nevoi.

În această săptămână, pr. paroh Ioan Lupa va avea și alți oaspeți de seamă care vor transmite credincioșilor cuvinte ziditoare de suflet, menite să-i ajute în urcușul duhovnicesc.

De asemenea, și Parohia Goleț din Protopopiatul Caransebeș a fost gazda unei seri binecuvântate de catehizare. Parohul Dumitru Suru l-a avut invitat pe arhimandritul Constantin Timiș, exarhul mănăstirilor Episcopiei Caransebeșului, care a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți, în număr considerabil, despre perioada de pregătire și de curățire sufletească care precede Praznicul Învierii Domnului, și anume Postul Paștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente