Serbarea Unirii Principatelor la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Cu ocazia serbării Unirii Principatelor Române la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată astăzi, 24 ianuarie, slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia s-a făcut pomenirea tuturor celor care, mitropoliți ai Moldovei și episcopi ai Romanului, prin viața și activitatea lor s-au implicat în desăvârșirea acestui act istoric, informează părintele Constantin Gherasim, Inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Apoi, în prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost oficiat o slujbă de Te Deum, de către preotul Ioan Gherasimescu, vicar-administrativ, înconjurat de părinții consilieri și inspector ai Centrului Eparhial, în prezența credincioșilor romașcani și a elevilor de la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” din Roman.

La final, preotul protopop Florin Țuscanu a făcut o scurtă istorie a actului istoric de la 24 ianuarie 1859, iar Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul a prezent semnificația acestuia din perspectiva momentului actual pe care îl parcurge țara noastră.

„Noi ne rugăm și ne amintim permanent de ceea ce a spus Hristos: ‘Unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor’. Hristos este prezent unde este unitate, dragoste, unire. Aceste comuniuni în Hristos sunt cele viabile. Rugăciunea de astăzi a dat speranță fiecăruia ca, pe viitor, să trăim uniți în contextul timpului pe care îl trăim”, a spus Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul.

Sărbătoarea a continuat cu intonarea de către toți cei prezenți în Catedrala arhiepiscopală a imnului Unirii. Seria manifestărilor prilejuite de serbarea Unirii Principatelor a continuat la Muzeul de Istorie din Roman unde, în cadrul simpozionului dedicat acestui eveniment, preotul Florin Țuscanu a vorbit despre „Episcopul Nectarie Hermeziul și implicarea lui în evenimentele legate de Unirea Principatelor”.

Comentarii Facebook


Știri recente