Serată culturală, organizată de A.S.C.O.R. „Sfântul Apostol Andrei” – Galați

Marți 2 iunie a.c., în Sala „Episcop Chesarie Păunescu” a Centrului Eparhial – Galați, tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala „Sfântul Apostol Andrei” – Galați, au organizat o serată culturală în cadrul căreia au pus în scenă o piesă de teatru. Piesa, intitulată „Șezătoarea”, a avut ca scop redescoperirea vechilor obiceiuri și tradiții românești.

Șezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viața socială a satului românesc. La șezătoare se lucra, se cânta, se spuneau povești, se practicau unele jocuri tradiționale, adică se transmitea și se prelua tradiția populară. Semnificația socială a șezătorilor constă în faptul că ele contribuiau la menținerea unei mentalității colective în comunitatea satului.

Șezătoarea înlesnește împărtășirea experienței vârstnicilor către cei tineri pregătindu-i pentru următorii pași în viață: prima dragoste, plecarea la armată a feciorilor, însușirea unei meserii, cununia și nunta, cerințele unei căsătorii creștine. În șezătoare se leagă prietenii între fete sau între feciori și fecioare pe baza afinităților, frumuseții fizice și morale, pe baza verificării în timp a compatibilităților. De obicei, se desfășoară în casa mare a unei gazde, cu fete care învață să coasă, să lucreze la războiul de țesut, să toarcă și să împletească. Aceste întruniri tradiționale din cadrul satului românesc încep toamna târziu, când se învață și unele colinde de Crăciun, și țin până în primăvară.

La „Șezătoarea” de la Galați au participat tineri studenți de la majoritatea facultăților din Galați, în finalul acesteia cei prezenți fiind invitați să ia parte la o horă românească.

Sursa: Biroul de Presă și Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente