Oul, ca aliment ritual de consfintire a sarbatorii, a aparut inca de la inceputul crestinismului. Inainte de a fi aliment, acesta este simbol al perfectiunii, al fecunditatii si al belsugului, un microunivers care este sursa de miracole. Acestor atribute li se adauga simbolistica, deloc intamplatoare, a culorilor: rosul, culoarea vietii si a regalitatii, galbenul, culoare solara, verdele, simbolizand renasterea si speranta, si albastrul, semnul credintei, informeaza Rompres. Cea mai raspandita credinta este ca Mironositele au adus oua ca prinoase la picioarele Lui, iar acestea s-au inrosit de la sangele jertfirii. O alta traditie plaseaza minunea inrosirii oualor in momentul in care Maica Domnului, fugind din calea oamenilor lui Irod, a inceput sa arunce cu pietre peste umar, iar acestea s-au transformat in oua colorate. Soldatii s-au oprit sa le adune si au uitat de porunca imparatului. Vopsirea oualor este o traditie raspandita la toate popoarele. Conform traditiei, nu toate ouale trebuie impodobite cu forme si figuri, ci doar acelea care se pastreaza in casa pentru a aduce noroc si belsug si a o apara de rele: acestea sunt ouale ‘muncite’, fie policrome, realizate prin vopsiri succesive si o imbinare a modelelor, de unde si denumirea de ‘impestritate’, fie cele rosii cu ornamente aplicate cu ceara alba sau prin scrijelirea vopselei. Ouale monocrome, aproape intotdeauna rosii, se numesc in Bucovina ‘merisoare’. Ele se vopseau in trecut doar cu substante vegetale si erau destinate prinoaselor pentru morti. Alfabetul simbolic folosit in incondeierea oualor de Pasti are adanci semnificatii crestine. ‘Braul Maicii Domnului’, ‘Crucea Pastilor’, ‘ochiul’ si ‘porumbelul’, simboluri ale Duhului Sfant, ‘mana’, care semnifica binecuvantarea dumnezeiasca, ‘scara’, simbol al ascensiunii la ceruri, ‘pestele’, incifrare a numelui lui Iisus, si ‘carja’, emblema Pastorului sufletelor ratacite, sunt doar cateva dintre motivele ce impodobesc oul traditional de Pasti. Ouale impodobite se duc la biserica pentru a fi sfintite, iar dupa slujba Invierii, mai intai varstnicii si apoi tinerii ciocnesc oua rostind formulele de confirmare a credintei ‘Hristos a inviat!’, ‘Adevarat a inviat!’.
Inventarul bisericilor de lemn din județul Iași: O hartă la nivel național ar fi primul pas spre salvarea monumentelor
Asociația „Biserici înlemnite” derulează, cu finanțare de la Ordinul Arhitecților din România, un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Iași. Abordarea este multidisciplinară. Participă arhitecți, istorici, structuriști, restauratori, biologi, informațiile fiind introduse…
Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei
Arhiepiscopia Târgoviștei și-a cinstit miercuri și joi ocrotitorul, pe Sf. Ier. Nifon, printr-o serie de manifestări religioase și culturale care au strâns la Târgoviște peste 20.000 de pelerini, dintre care numeroși tineri. Au mai fost…
PS Benedict: Dumnezeu dă undă verde centrului de îngrijiri paliative pentru copii al Arhiepiscopiei Clujului
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat un interviu postului Radio Renașterea, în care anunță începerea unui proiect unic în Biserica Ortodoxă Română: crearea unui centru de îngrijiri paliative pentru copiii cu boli cronice progresive. Ierarhul…
Un iubitor al rugăciunii: Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la trei ani de la mutarea la Domnul
La trei ani de la mutarea la Domnul, Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la Parohia Parava, unde a slujit, dar și la Mănăstirea Sihla, unde mergea des pentru a participa la slujbele de Priveghere.…
Românii sunt o comunitate apreciată în Emirate, spune Parohul din Dubai
„În general, românii din Emirate constituie o comunitate apreciată de localnici și de guvern. Majoritatea lucrează în domenii precum IT, educație, industrie, inginerie, comerț, securitate și poartă cu demnitate numele de român și de creștin,…