In toate bisericile si manstirile ortodoxe se va oficia in aceasta seara Denia celor 12 Evanghelii. In cadrul acestei slujbe speciale vor fi citite textele din Noul Testament in care sunt relatate Sfintele Patimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos. Un important moment al slujbei este reprezentat de scoaterea din Sfantul Altar, in mijlocul bisericii, a Sfintei Cruci pe care este pictata rastignirea Mantuitorului. De asemenea, se va face referire in mod deosebit la marturisirea mantuitoare facuta de catre talharul recunoscator care a fost rastignit de-a dreapta Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Despre Denia din aceasta seara si despre invataturile care se desprind din momentele pomenite in cadrul acestei slujbe ne-a vorbit PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Se vor citi 12 Sfinte Evanghelii, 12 pentru ca 12 au fost Apostolii care au ramas sa propovaduiasca mai departe Evanghelia Mantuitorului Hristos, care relateaza cu lux de amanunte felul in care au decurs ultimele ceasuri pe care Mantuitorul Hristos le-a petrecut in lume. Dar, se mai intampla in seara aceasta a zilei de Joi un alt lucru foarte important: scoaterea Sf. Cruci, ca sa se arate si faptul ca Mantuitorul urma sa Se rastigneasca pe ea, dar si ca o provocare. Sf. Cruce este scoasa in mijlocul bisericii ca sa ni se arate noua ca trebuie sa acceptam povara Crucii, ca trebuie sa-L primim pe Hristos asa cum este El, sa-L intelegem chiar daca ne vine mai degraba sa-L judecam. S-ar putea Hristos de multe ori sa nu aiba loc in fiinta noastra, datorita egoismului. Trebuie sa renuntam in favoarea Lui, trebuie sa-L primim pe Hristos asa cum am facut in Duminica Floriilor, ca pe un Imparat, Care vine sa guverneze si sa imparateasca cu noi, si nu ca pe un Hristos arestat in seara aceasta si marginalizat, limitat undeva intr-un colt al fiintei noastre, intr-o celula arestat, pentru ca nu ne convine, pentru ca ne deranjeaza povara Crucii pe care ne-o propune’.
Noaptea Muzeelor la Galați: Arhiepiscopul Casian și președinții filialelor ASCOR au vizitat Muzeul Eparhial
Printre miile de vizitatori din Noaptea Muzeelor la Muzeul Eparhial din Galați s-au numărat Ierarhul Dunării de Jos și președinții filialelor ASCOR din întreaga țară, reuniți în Consiliu Național la Lacu Sărat în perioada 13-15…
Orchestra Simfonică București va concerta în cadrul Serilor Culturale organizate de Parohia Brâncuși
Orchestra Simfonică București și alți muzicieni de renume din România vor participa la cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se va desfășura în perioada 20-22 mai în…
Şase concluzii după întrunirea preoţilor români din Madrid Est cu Episcopul Spaniei și Portugaliei
În Biserica Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” – Coslada s-a desfăşurat miercuri întrunirea clericilor din Protopopiatul Madrid Est. Evenimentul a fost prezidat de Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei. Pe baza referatului prezentat de Pr. Adrian Pintea…
De hram, la Mănăstirea Coșuștea – Crivelnic, a fost sfințită piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult
Preasfințitul Părinte Nicodim a oficiat duminică Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Coșuștea – Crivelnic, din județul Mehedinți. La final, Episcopul Severinului și Strehaiei a sfințit piatra de temelie pentru noul lăcaș de cult al așezământului…
Preoții Slujitori din Cimitirele de Stat ale Capitalei s-au întrunit la Mănăstirea Cernica
Mănăstirea Cernica a găzduit luni Conferința Preoților Slujitori din Cimitirele de Stat ale Capitalei. Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica „Sf. Nicolae” a mănăstirii de Părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori în…