Semnal editorial: Disponibilitate totală și sinceră pentru lucrarea în ogorul Domnului

A apărut la Editura „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, ediția semnal a volumului „Părintele Mihai Vizitiu – un bun chivernisitor al «luminii cunoștinței» lui Dumnezeu” – Volum omagial la aniversarea vârstei de 70 de ani, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Volumul, care conține deocamdată 660 de pagini, este coordonat de pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul aceleiași instituții teologice, și de arhim. lect. dr. Varlaam Merticariu.

Cartea este un prinos de recunoștință a Bisericii pentru lucrarea neobosită al unui slujitor al sfântului altar și al școlii de teologie de-a lungul a mai multor decenii de lucrare și studiu. Profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”, apoi director al aceluiași seminar, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, predând aceeași disciplină, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, director în cadrul Comisiei de liturgică a Arhiepiscopiei Iașilor, organizator de numeroase manifestări, simpozioane, concerte etc., părintele Mihai Vizitiu rămâne o dovadă de totală dăruire Bisericii lui Hristos. Caracterul său sobru, de o seriozitate, disciplină și politețe remarcabile, pasiunea continuă pentru Evanghelii, lucrarea sa pentru teologhisirea filantropiei dumnezeiești și pentru aprofundarea textelor liturgice, abilitatea sa de căutător de valori și de talanți în școlile teologice, disponibilitatea totală și sinceră pentru lucrarea în ogorul Domnului, toate acestea și multe altele sunt evidențiate de autorii primei părți a cărții, parte ce cuprinde evocări, memorii, descrieri, scrise de ierarhi, profesori și discipoli ai profesorului de teologie omagiat.

Lucrarea continuă apoi cu o secțiune de studii științifice scrise în onoarea părintelui profesor Mihai Vizitiu. Profesori ai Facultății de Teologie din Iași sau teologi din agora românească aprofundează taina credinței în Hristos și jertfa peste veacuri a Bisericii Sale.

Apoi, urmează o secțiune dedicată studiilor și articolelor scrise și publicate de părintele Vizitiu de-a lungul vremii în revistele de specialitate ale Bisericii noastre. Este o secțiune care arată pasiunea acestuia pentru studiul academic profund, susținut și deschis, bazat pe înțelegerea mesajului Evangheliei lui Hristos. Aici putem citi și articole, cronici, prezentări, memorii scrise de părintele profesor Mihai Vizitiu în revistele Bisericii, precum și dări de seamă asupra activității sale în demnitățile și slujirile în care Dumnezeu a rânduit ca el să slujească Bisericii.

Ediția de față este o ediție semnal, pentru că mulți discipoli ai părintelui profesor, ierarhi, profesori, teologi, preoți, doresc să mai scrie despre acesta, o ediție definitivă urmând a fi tipărită în următoarele săptămâni. Volumul a fost o surpriză pentru toți și pentru părintele profesor în primul rând, fiind lansat în cadrul momentului binecuvântării anului academic la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a și declarat deschise oficial cursurile Facultății de Teologie.

Volumul este monumental și sobru, având pe copertă chipul pictat al preotului profesor omagiat, aflat la biroul de studiu, iar pe verso – imaginea intrării în Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. Este, de fapt, simbolul unei vieți dăruite lui Dumnezeu, în care toată energia și lucrarea de preot și de profesor s-au împletit într-un om dinamic și atent la detalii, creativ și credincios, fidel Tradiției și deschis la noutate, un profesor de vocație al învățământului teologic românesc de astăzi. Este o carte care se deschide pe îndelete și se citește alene, pentru a înțelege lumina lui Hristos care izvorăște din jertfă și luminează tuturor.

Comentarii Facebook


Știri recente