La Editura „Filocalia” a apărut lucrarea „Antologie de Cântări”, informează ‘Ziarul Lumina’. Lucrarea inițiată și îngrijită de arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și mare eclesiarh al Catedralei patriarhale, cuprinde o parte din osteneala părintelui Partenie Apetrei, care, pe lângă tipic și psaltichie, cunoștea foarte bine și istoria Bisericii Ortodoxe Române. Volumul, care a apărut cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, adună în cuprinsul său cântări ale Vecerniei, Litiei, Utreniei și ale Sfintei Liturghii, pe care autorul le-a strâns într-un buchet duhovnicesc, care s-a născut din osârdia iubitorului și cunoscătorului rânduielilor tipiconale, îndrăgostit de muzică și de slujbele bisericești. În prefața cărții, arhim. Timotei Aioanei, care l-a cunoscut pe vrednicul slujitor și iubitor de Dumnezeu părinte Partenie, evocă cu multă căldură viața autorului acestei Antologii, care, deși a intrat în mănăstire la 14 ani, era foarte apropiat de ceea ce înseamnă viața monahală, liturgică, pentru că drumul lui ducea zilnic la biserică. Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor reușește prin rândurile așezate cu sfială despre părintele Partenei Apetrei să aducă la lumină, ca într-o icoană, chipul monahului care a strălucit în obștea de la Neamț prin cântare. „O voce cristalină, înaltă, clară, inconfundabilă. A fost darul vieții lui, un talant sau mai mulți primiți în dar de la Dăruitorul a toate (…). Iubitor și cunoscător al rânduielilor tipiconale, îndrăgostit de muzică și de slujbele Bisericii, părintele Partenie reprezintă un model de slujire. Slujire de înaltă ținută îndelungată, autentică, de vocație. (…) Cu mulți ani în urmă, la Catedrala mitropolitană din Iași cânta, uneori, cu măiestrie «Pe Tine Te lăudăm» ori «Axionul pe glasul al treilea». Cineva îmi spunea că la o Liturghie arhierească, în timp ce părintele Partenie cânta «Pe Tine Te lăudăm», arhiereul care oficia a cerut, printre lacrimi, să repete cântarea. Într-adevăr, n-am auzit niciodat această cântare mai frumos psalmodiată”, mărturisește părintele Timotei Aioanei. Pe lângă notele muzicale așezate cu măiestria psaltului erudit, iubitorul de cânt, de laudă adusă lui Dumnezeu, găsește în rândurile acestei frumoase antologii ritm de viață bisericească, cadență sobră monahală, jertfă dăruită din preaplinul dragostei față de podoaba Casei lui Dumnezeu, toate adunate și dăruite cu mare drag tuturor iubitorilor de slujbă de către părintele arhimandrit Partenie Apetrei.
Școala Primară „Mușatinii” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se pregătește pentru o nouă serie de elevi
Școala Primară „Mușatinii”, înființată în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, se pregătește pentru o nouă serie de elevi. Certificată de instituțiile competente și inclusă în rețeaua școlară a municipiului Roman, școala poate…
Concurs de reportaje video: Lucrarea muzicii psaltice în viața parohiei
Organizatorii Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) fac o invitaţie către parohiile din Patriarhia Română de a împărtăși iubitorilor Artei Psaltice experiența dobândită, împlinirile, precum și provocările activității liturgice a parohiei în…
O parohie botoșăneană a găzduit un concurs de încondeiat ouă
Parohia „Nașterii Maicii Domnului” din Rogojești, județul Botoșani, a găzduit sâmbătă Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate. Au participat atât adulți, cât și copii din județele Botoșani și Suceava. S-au înscris 60 de meșteri populari din localitățile…
Noul Ambasador al SUA în România: Sunt sigură că vom avea multe oportunități de cooperare în viitor cu Patriarhia Română
Noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Excelenţa Sa Kathleen Kavalec, a fost miercuri în vizită de prezentare la Patriarhia Română. La finalul evenimentului, ambasadoarea a oferit o scurtă declaraţie Centrului de presă…
O nouă apariție la Editura Basilica: Taina căsătoriei în contextul deconstructivismului
Volumul „Taina căsătoriei în contextul deconstructivismului – Dialog între antropologia ortodoxă și abordările postmoderne” a fost publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Lucrarea reprezintă teza de doctorat a părintelui profesor Bassam Antoine Nassif, susținută…