Seminarul teologic sucevean, la ceas de sărbătoare

Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit la 13 decembrie 2012 pe Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, prilej de bucurie pentru elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Suceava, care și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Pimen, în paraclisul seminarial, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Elevi, profesori și credincioși apropiați de seminarul sucevean au venit în număr mare joi, 13 decembrie, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul seminariștilor suceveni, care au susținut și un scurt concert de cântece religioase. Sărbătoarea hramului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Dosoftei” – Suceava s-a încheiat cu o agapă frățească. Printre invitați s-a numărat și pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector de religie în cadrul ISJ Suceava.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Pimen a ținut un cuvânt de învățătură, în care a evocat personalitatea marelui ierarh sărbătorit: „Mitropolitul Dosoftei al Moldovei a fost un ierarh de o cultură deosebită și de o sensibilitate aparte față de limba română, față de învățătura creștină și față de activitatea pastorală a preotului. De aceea este cinstit ca plăcut al lui Dumnezeu, ca sfânt, pentru contribuția sa la cultura generală, în special la cea teologică, și pentru dragostea față de limba noastră, limbă atât de cuprinzătoare și de expresivă”. În continuare, directorul unității de învățământ, diac. prof. drd. Bogdan Hrișcă, a ținut să sublinieze importanța ocrotirii spirituale de care se bucură seminarul sucevean: „An de an, pe data de 13 decembrie, ne aducem aminte că noi, ca școală teologică, avem un ocrotitor adevărat și spun aceasta pentru că nu toate școlile din țara noastră au privilegiul de a avea ca și ocrotitor un sfânt al lui Dumnezeu. Majoritatea unităților școlare poartă numele unor personalități de seamă ale culturii, dar care nu au atins culmile sfințeniei. Școala noastră se bucură de această onoare, de a se afla sub ocrotirea Sfântului Mitropolit Dosoftei al Moldovei, un sfânt care transcende istoria și care, deși trupește nu este lângă noi, îl simțim că ne ocrotește prin mijlocirile sale către Preasfânta Treime și că este viu prin învățăturile sale, prin opera sa, care rămân pentru noi un izvor pururea curgător. Astfel, gândindu-ne an de an, ne dăm seama că, dacă am evoluat material sau intelectual, progresul nu se datorează nouă, ci lui Dumnezeu și sfinților Lui. După cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care ne îndeamnă să fim cu luare aminte la înaintașii noștri și să le urmăm exemplul credinței, realizăm, raportându-ne la viața Sfântului Ierarh Dosoftei, că am făcut puțin și mai rămân multe de făcut”.

Despre așezarea ca ocrotitor spiritual al seminarului de la Suceava pe Sfântul Ierarh Dosoftei ne-a vorbit pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector de religie în cadrul ISJ Suceava: „Sfântul Mitropolit Dosoftei al Moldovei rămâne peste veacuri un teolog al întregii Ortodoxii, ierarh cu viață sfântă și neîntrecut învățător al dreptei credințe în limba poporului său. „Psaltirea în versuri”, cea mai cunoscută operă a Sfântului Ierarh, este capodopera cea dintâi a neamului nostru. Datorită acestui fapt, IPS Arhiepiscop Pimen a hotărât ca pe lângă ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, seminarul sucevean să fie așezat și sub oblăduirea Sfântului Mitropolit Dosoftei. Elevii seminarului nostru, cei care se adapă din învățăturile Sfintei Scripturi, au posibilitatea astfel de a-l avea ca model pe ctitorul de limbă și cultură românească, Sfântul Ierarh Dosoftei”.

Cu prilejul hramului, în seminarul sucevean au fost organizate zilele trecute mai multe evenimente religios-culturale.

Comentarii Facebook


Știri recente