Seminarul Teologic Sfântul Ioan Casian din Tulcea la ceas aniversar

Seminarul Teologic „Sf. Ioan Casian” din Tulcea s-a aflat în aceste zile în sărbătoare. Momentele festive ce s-au derulat au fost prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la înființarea școlii teologice tulcene, cât și de prăznuirea ocrotitorului „Sfântul Ioan Casian”, a precizat Alexandru Constantin Chituță.

Preasfințitul Părinte Visarion Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți profesori și diaconi, a oficiat astăzi, 29 februarie 2012, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite în capela cu hramul „Sfântul Ioan Casian” din cadrul Seminarului Teologic. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a spus: „Aniversarea a 20 de ani de la înființarea Seminarului Teologic Sfântul Ioan Casian din Tulcea se constituie într-un moment de aleasă bucurie pentru Episcopia Tulcii având în vedere că în decursul celor două decenii, această școală a pregătit cu grijă deosebită generații întregi de absolvenți care astăzi sunt slujitori ai Sfântului Altar sau îndeplinirea altor responsabilități în slujba Bisericii și a societății românești. Nădăjduim că și de astăzi înainte, această Școală teologică va constitui un far călăuzitor întru răspândirea științelor teologice și profane ca și în pregătirea tinerelor vlăstare în slujirea altarului și a pământului străbun”.

După Sfânta Liturghie a Darurilor și pomenirea celor adormiți, Preasfinția Sa în semn de prețuire și recunoștință pentru rolul important pentru înființarea școlii teologice tulcene a înmânat dl. prof. Mihai Albotă distincția eparhială Crucea „Sf. Iachint” pentru mireni.

Preasfinția Sa a dăruit apoi și elevilor merituoși, cu rezultate foarte bune la învățătură, câte un ajutor financiar. Apoi, trei elevi seminariști au prezentat câte un referat despre importanța învățăturii Sfântului Ioan Casian, citind și fragmente din scrierile sale, iar Corul Seminarului Teologic a prezentat un concert de cântări religioase din perioada Postului Mare.

Existența unei școli teologice în Dobrogea s-a impus după anul 1992 prin numărul celor care doreau să-i urmeze cursurile, prin necesitatea rezolvării problemelor spirituale în acest colț de țară. Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian” a fost astfel înființat prin acțiunile comune ale Înaltpreasfințitului Părinte Lucian Florea și a Inspectoratului școlar Tulcea.

Comentarii Facebook


Știri recente