Seminarul Teologic Ortodox din Craiova și-a serbat ocrotitorul

Astăzi, 25 ianuarie a.c., Seminarul Teologic din Craiova și-a serbat ocrotitorul. Cu acest prilej, în mijlocul elevilor seminariști și al părinților profesori s-a aflat și Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii în paraclisul școlii.

După slujbă, IPS Irineu le-a amintit tinerilor seminariști despre datoria pe care o au de a păstra unitatea Bisericii prin punerea în practică a lucrurilor învățate, după exemplul Sfântului Grigorie Teologul: „Osteneala noastră este așadar să desăvârșim această unitate, iar pe de alta să împlinim cu fapta cele pe care le-am învățat căci, ne spune Mântuitorul Iisus Hristos,: «Mare se va chema în Împărăția lui Dumnezeu cel ce va face ceea ce va învăță», adică învățăm, dar și lucrăm. Nu putem să rămânem numai într-o parte și avem într-adevăr mulțumirea sufletească că am realizat ceva, ci învățătura trebuie să fie conjugată cu fapta, una fără alta duc la o despărțire, la o desfigurare a vieții noastre. Cel care învață fără ca să făptuiască rămâne un simplu „chimval zăngănitor” așa cum zice Sfântul Apostol Pavel, care nu are consistență, dar cel care nu învață rătăcește, cum ne spune Mântuitorul: „Rătăciți fără să cunoașteți Scripturile și puterea lui Dumnezeu”, deci atât Scripturile, puterea lui Dumnezeu și fapta noastră se unesc laolaltă în chipul teologului, acela care se roagă, cum ne învață Sfântul Grigorie de Nazianz: «Teolog este cel care se roagă, teolog este acela care contemplă, teolog este acela care meditează cuvântul lui Dumnezeu și-l păstrează în suflet și în viața sa». Deci noi care învățăm aici trebuie să îndeplinim aceste coordonate absolut necesare ale învățăturii și ale practicii, așa cum ne arată viața Sfântului Grigorie și a Sfântului Vasilie cel Mare că nu cunoșteau decât două căi: ale școlii și ale Bisericii”.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii IPS Irineu a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Stoica Lucian Ștefan pe seama parohiei cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Goicea Mică, județul Dolj, și a oferit părintelui inspector Gheorghe Pârva, profesor la Seminarul Teologic, rangul de iconom stavrofor. În încheierea programului liturgic, Părintele Mitropolit a săvârșit slujba parastasului în amintirea celor adormiți: ctitori și profesori adormiți întru Domnul. IPS Irineu a mai luat parte și la tradiționala serbare închinată Sfântului ocrotitor, precum și la o agapă frățească.

www.mitropoliaolteniei.ro

Comentarii Facebook


Știri recente