Capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfantul Vasile cel Mare’ are ca ocrotitori pe Sfintii Trei Ierarhi. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1907 si s-au finalizat in anul 1911, biserica fiind sfintita de Mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei. Acest sfant locas a fost inchis timp de 50 de ani si redeschis in anul 1990 pentru elevii Scolii Normale ‘Vasile Lupu’. Dupa infiintarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfantul Vasile cel Mare’, in anul 1995, capela a devenit paraclis pentru elevi. Seria acestor manifestari a fost deschisa ieri, la ora 11.00 in Amfiteatrul ‘Stefan Barsanescu’ al Scolii Normale cu o sesiune de comunicari stiintifice ale elevilor si profesorilor, iar la ora 17.00 a inceput oficierea slujbei Vecerniei si Litiei in Capela Seminarului, dupa care a urmat o expozitie de icoane ale elevilor claselor de patrimoniu. Despre programul religios si cultural de astazi 30 ianuarie, ne-a vorbit Parintele Dragos Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfantul Vasile cel Mare’: ‘Sfintii Trei Ierahi sunt ocrotitorii tuturor Scolilor de Teologie Ortodoxa. Pentru Seminarul ‘Sfantul Vasile cel Mare’, bucuria este dubla pentru ca este si hramul Capelei Seminarului in care slujim deocamdata, pana ce ne vom muta in cladirea noua a Seminarului care este in curs de finalizare. Aceasta Capela, finalizata in anul 1911, a fost construita initial pentru Scoala Normala ‘Vasile Lupu’, purtand hramul Sfintilor Trei Ierarhi. In acest an, hramul Sfintilor Trei Ierarhi este sarbatorit de Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfantul Vasile cel Mare’ impreuna cu Scoala Normala ‘Vasile Lupu’, gazda Seminarului. In aceste zile, incepand cu data 29 ianuarie 2004, a fost pregatit impreuna un program de manifestari mai amplu intitulat ‘Zilele scolilor reunite’. In ziua hramului se va savarsi Sfanta Liturghie in Capela Seminarului, dupa care se va oficia o slujba de pomenire a ctitorilor si a profesorilor trecuti la Domnul. Dupa aceste slujbe, va avea loc serbarea propiu-zisa a Scolii Normale si a Seminarului Teologic, fiind prezente cele doua coruri ale institutiilor, un program de cantece si poezii inchinate Sfintilor Trei Ierahi. Ziua de sambata, 31 ianuarie 2004, va fi ultima zi a acestor manifestari, o zi a portilor deschise: se vor putea vizita cele doua institutii, precum si noua cladire a Seminarului Teologic. In acelasi timp vor avea loc si manifestari sportive: sanius, baschet, chiar un campionat.’
Castelul Corvinilor concurează pentru titlul de Marcă a patrimoniului european
Muzeul „Castelul Corvinilor” și Primăria Hunedoara au transmis documentația necesară pentru a înscrie monumentul în preselecția națională pentru titlul de „Marcă a patrimoniului european”, acordat o dată la doi ani unui singur sit dintr-o țară…
Sinaxă: Stareții și starețele din Eparhia Aradului au prezentat rapoarte de activitate pe anul 2020
Sinaxa mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Aradului s-a întrunit joi la Centrul Eparhial Arad. Stareții și starețele au prezentat rapoarte de activitate pe anul 2020. Au fost discutate teme duhovnicești, administrative și liturgice. Anul trecut,…
Exponatul lunii la Muzeul Mitropoliei Clujului: O icoană a Botezului Domnului cu influențe de artă populară
O icoană a Botezului Domnului a fost desemnată exponatul lunii ianuarie 2021 la Muzeul Mitropoliei Clujului. Lucrarea anonimă, cu influențe din arta populară, datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea și provine de la…
Experții CNCS au evaluat edituri ale Bisericii și reviste teologice românești: Rezultate
Mai multe edituri ale centrelor mitropolitane și eparhiale din Patriarhia Română, precum și reviste ale mitropoliilor sau facultăților de teologie din țară au fost evaluate de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS). Evaluatorii sunt cercetători…
Fii ctitor la Bălţi: Susţine construirea catedralei şi a Centrului cultural românesc
Episcopia de Bălţi mai are de achitat aproximativ 20.000 euro pentru a intra în posesia terenului pe care urmează să construiască o catedrală şi un centru cultural românesc în municipiu. „Proiectul este o investiţie, prin…