Sfantul Ioan Gura de Aur este protectorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din orasul Husi care isi sarbatoreste hramul in ziua de cinstire a Sf. Trei Ierarhi. Mai multe detalii despre istoricul acestei scoli am aflat de la parintele Andrei Zagan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Gura de Aur’ din Husi: ‘Seminarul Teologic ‘Sf. Ioan Gura de Aur’, asa cum este numit el astazi, a fost infiintat pentru prima oara in anul 1852. La data de 7 iulie 1851, domnitorul Grigore Alexandru Ghica da legile pentru organizarea invatamantului bisericesc in Moldova. Apoi, se ia hotararea infiintarii a doua Seminarii in Moldova, si anume la Roman si la Husi, urmand ca in anul 1852 sa fie infiintat Seminarul de la Husi sub pastorirea lui Veniamin Arhipescu care este primul rector al Seminarului si care a fost adus de catre Meletie Istrati de la Slatina. Din pacate, in anul 1893 Seminarul este desfiintat, urmand ca in anul 1919 sa fie reinfiintat in timpul lui Nicodim Munteanu. In anul 1932 este din nou desfiintat, urmand sa fie reinfiintat abia in anul 1996 de catre PS Ioachim, an in care a fost si numit episcop la Husi. Din anul 1998, Seminarul nostru este sub obladuirea PS Corneliu Barladeanul, care este si profesor al Seminarului si in prezent’.
3 martie: Ziua mondială a scriitorilor
Ziua mondială a scriitorilor este celebrată anual în data de 3 martie. Ziua a fost instituită în 1986 de English Pen Club, informează Agerpres. Acest club a evoluat într-o asociaţie mondială a scriitorilor şi jurnaliştilor.…
Episcopia Canadei vrea să înfiinţeze o şcoală virtuală de religie
La întâlnirea Episcopului Ioan Casian cu preoții și coordonatorii Școlilor Duminicale din cele trei protopopiate ale Episcopiei Canadei, a fost propusă înfiinţarea unei școli virtuale de religie sub egida Eparhiei. Evenimentul a avut loc în…
Un liceu din Iași și unul din Chișinău au organizat online Șezătoarea Mărțișorului
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chișinău au organizat online „Șezătoarea Mărțișorului”, prin care elevii au împărtășit obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului referitoare la această…
Editurile Patriarhiei Participă la Târgul de Carte Gaudeamus, organizat online între 1 și 31 martie
Editurile Patriarhiei Române participă la Târgul de Carte Gaudeamus 2021, care este organizat exclusiv online și se desfășoară în perioada 1-31 martie. Standul virtual al Editurilor Patriarhiei Române se găsește pe pagina de Internet a…
Cimitirele din Biserica Ortodoxă Română vor fi sistematizate
Prima întrunire națională a responsabililor sectoarelor eparhiale care supervizează cimitirele din Biserica Ortodoxă Română a avut loc marți la Palatul Patriarhiei. Participanții au discutat despre procesul de sistematizare a cimitirelor pe baza noului regulament adoptat…