Seminarul Teologic din Craiova și-a serbat ocrotitorul

Ieri, 25 ianuarie 2010, Seminarul Teologic din Craiova și-a serbat ocrotitorul. Cu acest prilej, în mijlocul elevilor seminariști și al părinților profesori s-a aflat IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii în paraclisul școlii, informează cotidianul Ziarul Lumina.

După slujbă, IPS Irineu le-a amintit tinerilor seminariști despre datoria pe care o au de a păstra unitatea Bisericii prin punerea în practică a lucrurilor învățate, după exemplul Sfântului Grigorie Teologul: „Osteneala noastră este așadar să desăvârșim această unitate, să împlinim cu fapta cele pe care le-am învățat, căci ne spune Mântuitorul Iisus Hristos: «Mare se va chema în Împărăția lui Dumnezeu cel ce va face ceea ce va învăța», adică învățăm, dar și lucrăm. Nu putem să rămânem numai într-o parte și să avem într-adevăr mulțumirea sufletească că am realizat ceva, ci învățătura trebuie să fie conjugată cu fapta, una făra alta duc la o despărțire, la o desfigurare a vieții noastre. Cel care învață fără ca să făptuiască rămâne un simplu «chimval zăn-gănitor» așa cum zice Sfântul Apostol Pavel, care nu are consistență, dar cel care nu învață rătăcește, cum ne spune Mântuitorul: «Rătăciți fără să cunoașteți Scripturile și puterea lui Dumnezeu», deci atât Scripturile, puterea lui Dumnezeu și fapta noastră se unesc laolaltă în chipul teologului, acela care se roagă, cum ne învață Sfântul Grigorie de Nazianz: «Teolog este cel care se roagă, teolog este acela care contemplă, teolog este acela care meditează la cuvântul lui Dumnezeu și-l păstrează în suflet și în viața sa». Deci noi, care învățăm aici, trebuie să îndeplinim aceste coordonate absolut necesare ale învățăturii și ale practicii, așa cum ne arată viața Sfântului Grigorie și a Sfântului Vasilie cel Mare, care nu cunoșteau decât două căi: ale școlii și ale Bisericii”.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Lucian Ștefan Stoica a fost hirotonit preot pe seama parohiei cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Goicea Mică, județul Dolj, iar preot inspector Gheorghe Pârva, profesor la Seminarul Teologic, a primit distincția de iconom stavrofor. În încheierea programului liturgic, Mitropolitul Olteniei a săvârșit slujba Parastasului în amintirea celor adormiți: ctitori și profesori, după care a participat la tradiționala serbare închinată sfântului ocrotitor, precum și la agapa frățească. (diac. I. APOSTOLACHE)

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…