Seminariștii din Caransebeș, în misiune la Parohia Vârciorova

Joi, 3 martie, elevi ai Seminarului Teologic ‘Episcop Ioan Popasu’ din Caransebeș, însoțiți de clerici de la Centrul Eparhial, au participat la o seară duhovnicească la Parohia Vârciorova din Protopopiatul Caransebeș, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Tinerii seminariști au dat răspunsurile la slujba de seară, iar în încheiere, părintele Mihai Iliuș, preot slujitor la Parohia ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din Caransebeș, a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit celor prezenți despre ispitire și post.

În încheiere, elevii seminariști au susținut un recital de cântări duhovnicești, ce au adus bucurie în inimile credincioșilor prezenți la slujbă.

În perioada 28 februarie – 4 martie, la Parohia Vârciorova, s-a desfășurat tradiționala săptămână duhovnicească sau săptămână de catehizare, pe perioada căreia au avut loc slujbe duhovnicești, în finalul cărora câte un părinte invitat a rostit o meditație sau un cuvânt de învățătură celor prezenți. În această perioadă, părintele paroh al Parohiei Vârciorova, Claudiu Velici, a mărturisit că ‘a avut bucuria de a se ruga alături de credincioși mai intens’. ‘Astfel ne-am pregătit pentru perioada Postului Mare. Mai mult decât atât, am avut bucuria de a primi în rugăciune și de a asculta cuvinte de învățătură rostite de către părinții din parohiile învecinate, dar și din partea delegatului Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial. Iată, ne-am bucurat și de glasurile tinerilor elevi seminariști care au venit în misiune pastorală la parohia noastră. Și în acest fel, ei au putut lua contact cu viața parohiei, iar credincioșii s-au întărit duhovnicește prin lucrarea misionară a tinerilor noștri seminariști’, a precizat pr. Claudiu Velici.

Pentru dinamizarea vieții liturgice

Urmând tradiția Seminarului Teologic Liceal ‘Episcop Ioan Popasu’ din Caransebeș, în fiecare post important al anului bisericesc, un grup de elevi seminariști din anii terminali se deplasează în parohiile Episcopiei Caransebeșului pentru slujire și cuvânt de învățătură. Misiunile seminarului din Caransebeș se înscriu într-un program didactic și catehetic mai amplu, program prin care se urmărește deopotrivă familiarizarea viitorilor preoți cu exigențele vieții bisericești din parohii și dinamizarea vieții liturgice și catehetice a parohiilor.

Prin toate acțiunile întreprinse, se au în vedere pilda teologilor caransebeșeni și contribuția pe care au adus-o la îmbogățirea tezaurului teologic, spiritual și cultural al Bisericii Ortodoxe Române. Celor ce ostenesc astăzi aici – clerici și laici deopotrivă – le revine menirea sfântă de a pregăti elemente capabile să păstreze și să sporească prestigiul acestei venerabile școli teologice.

Comentarii Facebook


Știri recente