Seminariștii buzoieni participă la proiecte europene

Elevi și cadre didactice de la Seminarul Teologic Liceal ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău au participat la sfârșitul lunii trecute la reuniunile de lucru din cadrul proiectului Comenius, ‘L’ Orient et l’Occident: la fusion de deux mondes’. Reuniunea a avut două etape, desfășurate la Liceul de Muzică din Serres, Grecia, și la Liceul bilingv ‘Academician Ludmil Stoyanov’ din Blagoevgrad, Bulgaria, după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Elevii buzoieni au participat în perioada 19 – 31 martie la două întâlniri, unde au putut analiza influențele orientale în muzica popoarelor școlilor participante în Serres, respectiv influențele orientale în tradițiile și obiceiurile fiecărei țări reprezentate, în Blagoevgrad. Delegația română s-a alăturat celorlalți parteneri europeni ai acestui proiect educațional finanțat de Comisia Europeană, respectiv Liceul La Sagra din Huescar, Spania, Istituto d’Istruzione Superiore ‘Regina Elena’ din Acireale și Liceul Teoretic ‘Antonio Meucci’ din Aprilia, Italia.

La Reuniunea de la Serres, Grecia, care a avut ca temă ‘Influențe orientale în muzica țărilor noastre’, elevii români au prezentat un film realizat de ei înșiși, în care au ilustrat alături de alți colegi, cu piese corale de aleasă inspirație, impactul pe care muzica orientală l-a avut de-a lungul timpului asupra creației populare românești și bisericești. În cadrul Atelierului de dans, organizat de instituția-gazdă, elevii au prezentat și două dansuri populare românești, învățându-i și pe colegii europeni pașii bucuriei de la nord de Dunăre.

‘În modernul templu al muzicii grecești, elevi și profesori din 6 licee europene au sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei, în acorduri de muzică francofonă, dar și în ritmuri de dansuri tradiționale, prezentate de elevii invitați și de gazde, spectacolul încheindu-se apoteotic cu interpretarea imnului proiectului nostru în toate ele 6 limbi folosite în cadrul activităților prevăzute’, a declarat profesorul Cristian Marius Dima, de la Seminarul Teologic din Buzău, coordonator al proiectului Comenius.

În regiunea Macedonia din Grecia, în care este situat și Serres, participanții au făcut excursii și vizite scurte la diferite atracții turistice și au participat la festivitățile prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Elene.

Influențe orientale în tradițiile românești

Ultima etapă a reuniunii s-a petrecut la Blagoevgrad, Bulgaria, unde tema abordată de participanți a fost ‘Influențe orientale în tradițiile și obiceiurile țărilor noastre’.

Elevii seminariști au făcut o prezentare a câteva tradiții și obiceiuri de la cele mai importante evenimente din viața familiilor românești, dar și influențe în stilul de viață cotidian și religios al românilor, încheind cu prezentarea unui fragment din ritualul Sfintei Taine a Cununiei, așa cum s-a cristalizat ea în Biserica Ortodoxă de pretutindeni.

‘Dincolo de conștientizarea fondului comun cultural și de împărtășirea diversității artistice și folclorice de micii ambasadori ai popoarelor reprezentate, rămâne esențială întâlnirea dintre elevii și profesorii celor șase școli, bucuria de a lucra, de a învăța și de a trăi împreună experiențe autentice de viață, prietenia, responsabilitatea și celelalte valori pe care și le exersează cu mai multă motivație de acum înainte’, a mai declarat profesorul Cristian Marius Dima.

Comentarii Facebook


Știri recente