Seminariștii buzoieni în Spania

Elevii Seminarului Teologic ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău au făcut o vizită de studiu la Liceul La Sagra din Huescar, Spania, unde, alături de alți elevi europeni, au participat la cel mai nou joc european de cultură generală în limba franceză, ‘Europe-Express’, conceput și realizat în totalitate de elevi din șase licee europene, informează Ziarul Lumina. Delegația română a fost formată din cinci elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău: Robert Manole, Teodor Oancea, Andrei Dragomir, Francisco Iaru și Emilian Apostolescu, conduși de părintele director Gheorghe Sava-Popa și părintele profesor Cristian Marius Dima, coordonatorul român al proiectului.

Elevii din fiecare țară participantă au conceput 60 de carduri cu întrebări cu alegere multiplă, câte zece pentru fiecare domeniu de interes, prin prisma influențelor orientale reflectate în producțiile multimedia ale proiectului. De asemenea, au negociat și redactat împreună regulile jocului, au conceput grafic traseul de parcurs de către diferite echipe, au realizat prezentarea și arbitrajul și, desigur, au și jucat, fiind organizați în echipe mixte. În final, fiecare liceu din competiție a primit un trofeu cu logoul proiectului, iar participanții au primit premii personalizate cu același simbol.

Pe lângă această activitate principală, delegațiile au fost invitate de instituția gazdă să întreprindă vizite culturale la vestigiile uneia dintre cele mai vechi așezări urbane din lume și la casele troglodite din Galera, la catedrala și muzeul de ceramică din Guadix, la fortărețele mărturii ale moștenirii culturale arabe din La Calahorra și Orce și culminând cu La Alhambra, din Granada, cel mai important complex de arhitectură islamică din Spania.

Această mobilitate face parte din Proiectul multilateral Comenius, ‘L’Orient et l’Occident: la fusion de deux mondes’, care a reunit șase licee europene: din Huescar (Spania), Blagoevgrad (Bulgaria), Serres (Grecia), Aprilia și Acireale (Italia) și Buzău (România).

Comentarii Facebook


Știri recente