Seminariștii buzoieni în proiectul european Comenius

În ultimii ani, sub directa îndrumare a profesorilor lor, seminariștii buzoieni s-au întrecut în nenumărate activități și evenimente culturale și filantropice. Între acestea se află și proiectul european Comenius ‘Orientul și Occidentul: fuziunea între două lumi’.

Din dorința de a cataliza procesul de învățare a limbii franceze de către elevii seminariști, începând cu luna septembrie 2010, Seminarul Teologic ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău participă în calitate de partener la proiectul multilateral școlar Comenius ‘L’Orient et l’Occident: la fusion de deux mondes’. Este unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale echipei manageriale actuale, justificat de nevoile actuale de formare ale elevilor, de preocuparea pentru studiul limbilor moderne și demarat pe fondul amputării numărului de ore de limbă franceză din planul de învățământ pentru ciclul inferior al seminariilor. În proiect sunt implicate șase licee din cinci țări ale Uniunii Europene: ‘La Sagra’ din Huescar, Spania, Liceul Științific ‘Antonio Meucci’ din Aprilia și Istituto Magistrale Statale ‘Regina Elena’ din Acireale, Italia, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău, România, Liceul bilingv ‘Academician Ludmil Stoyanov’ din Blagoevgrad, Bulgaria, și Liceul de Muzică din Serres, Grecia. Proiectul este aprobat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și finanțat de Comisia Europeană, în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții, potrivit Ziarul Lumina.

Proiectul se derulează din 2009

Proiectul a luat naștere în urma întâlnirii a patru profesori participanți la acest proiect la un stagiu de formare continuă Comenius, la Montpellier, Franța, în iulie 2009, luând hotărârea de a se asocia pentru un proiect de parteneriat școlar pe tema influențelor orientale în cultura și civilizația țărilor noastre. Prin activități în comun, realizate în limba franceză de elevii școlilor noastre, au fost elaborate, timp de doi ani, o serie de materiale didactice, menite să ilustreze fecunda întâlnire a celor două lumi în diferite domenii de activitate: limba și literatura, gastronomia, muzica și arhitectura, datinile și obiceiurile. Produsele finale ale proiectului: prezentări Power Point, filme, afișe, postere, piese de teatru, jocuri, albume, sunt împărtășite, spre folos comun, pe suporturi digitale și de hârtie, iar la finalul proiectului vor fi disponibile pe European Shared Treasure (EST) – baza de date a parteneriatelor Comenius, Leonardo și Grundtvig, pentru a îmbunătăți vizibilitatea și accesul la rezultatele din cadrul programului de învățare pe tot parcursul vieții. Un alt deziderat al proiectului este sensibilizarea participanților la conceptul de cetățenie europeană, prin concilierea realităților noastre culturale, încurajându-se folosirea unei limbi străine de primă importanță, nu ca un scop în sine, ci ca un instrument de comunicare, care întinde poduri de înțelegere mutuală și de împărtășire a valorilor, delimitându-se, în același timp, de barierele izolării, ale intoleranței și ale excluziunii. Acest proiect european va continua în anul 2012 la Seminarul Teologic din Buzău, elevii vor participa le excursii și vor cunoaște în mod direct pe ceilalți participanți europeni la acest proiect.

Comentarii Facebook


Știri recente