Seminariile Teologice marcheaza in mod deosebit sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi macheaza si in acest an, in mod deosebit, sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi, patronii invatamantului teologic. Manifestarile au inceput astazi, la orele 12.00, cu o slujba de multumire, si vor continua in aceasta seara cu slujba Vecerniei, urmata de deschiderea unei expozitii de icoane. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele profesor Dragos Bahrim, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi: ‘Astazi, la ora 12.00, a avut loc deschiderea oficiala a zilelor scolii. Am savarsit in capela scolii, impreuna cu elevii si profesorii scolii, o slujba de Te Deum, iar in aceasta seara va avea loc slujba Vecerniei Mari si a Litiei. Dupa terminarea Vecerniei si Litiei vom deschide si expozitia de icoane a elevilor de la clasele de Patrimoniu. Maine dimineata vom savarsi Sf. Liturghie in capela scolii, impreuna cu elevii, profesorii si invitatii care doresc sa vina, vom avea jocuri sportive dupa amiaza, iar miercuri va avea loc un concurs interdisciplinar, la ora 09.00, pentru elevii Seminarului. Dupa aceea va avea loc o sesiune de comunicari stiintifice, la ora 10.00, unde vor participa elevi si profesori. Joi dimineata, la ora 10.00, va fi un program artistic sustinut de corurile Seminarului. Maine dupa amiaza va avea loc un campionat de tenis de masa la care vor participa elevi si profesori ai Seminarului’.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Gheorghe’ din Botosani au inceput manifestarile ce marcheaza sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi. Manifestarile din aceasta seara si slujba Sfintei Liturghii de maine vor fi oficiate la Biserica ‘Cuv. Parascheva’ din Botosani. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la pr. prof. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic ‘Sf. Gheorghe’ din Botosani: ‘Hramul a inceput inca de astazi prin sesiunea de referate, avand in vedere faptul ca se implinesc 1600 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ioan Gura de Aur. Parintele profesor Dascalu Daniel a prezentat referatul ‘Personalitatea Sf. Ioan Gura de Aur in literatura si teologia romaneasca’. De asemenea, am tinut referatul cu titlul ‘Actualitatea gandirii teologice a Sf. Trei Ierarhi la inceput de mileniu’. Dupa amiaza, la Biserica ‘Cuv. Parascheva’ vom oficia Vecernia cu Litia, slujba la care vor participa toti preotii profesori si celelalte cadre didactice. La aceasta slujba sunt invitate oficialitatile botosanene, locale si judetene, precum si din partea Inspectoratului Scolar. Maine, tot la aceeasi biserica, se va savarsi Sf. Liturghie, unde vor participa toti elevii Seminarului, iar dupa slujba se va tine predica despre importanta vietii si activitatii Sf. Trei Ierarhi pentru elevii seminaristi’.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Cuv. Parascheva’ de la Manastirea Agapia ii sarbatoreste pe Sf. Trei Ierarhi. Cu acest prilej va fi oficiata Sfanta Liturghie si va fi organizat un simpozion in care vor fi prezentate lucrari dedicate vietii si lucrarilor teologice ale celor trei sfinti. Mai multe amanunte despre aceste evenimente ne-a oferit maica Eustochia, directorul Seminarului Teologic ‘Sf. Cuv. Parascheva’ de la Manastirea Agapia: ‘Noi vom incepe sarbatorirea Sf. Trei Ierarhi din aceasta seara cu slujba de Priveghere, iar maine vom incepe slujba cu Acatistul Sf. Trei Ierarhi, apoi cu Sf. Liturghie si vom continua cu o sesiune de referate si comunicari a elevelor Seminarului in care vor prezenta viata si activitatea Sf. Trei Ierarhi si o tema deosebita privind mamele crestine celebre, deoarece Sf. Trei Ierarhi au avut mame deosebite care au uimit chiar si pe pagani. Vom incheia cu cateva cantari din slujba sfintilor si cu un poem inchinat Sf. Grigorie Teologul, diaconitei Olimpiada’.

Sfintii Trei Ierarhi sunt patronii si ocrotitorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava. Cu acest prilej, in aceasta seara la slujba Vecerniei si a Litiei a fost prezent si IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor. Despre programul zilei de maine ne-a oferit detalii prof. Ioan Popovici, director al Seminarului Teologic din Suceava: ‘Maine dimineata se face Utrenia, Ceasurile, Acatistul Sf. Trei Ierarhi si Sf. Liturghie. La sfarsit se vor canta in cinstea Sf. Trei Ierarhi laudele ce se cuvin lor. Dupa aceea va urma programul festiv in care vor fi invitati si alte personalitati din judet si de la Inspectoratul Scolar. Urmeaza apoi o masa in cinstea Sf. Trei Ierarhi daruindu-se si celor in suferinta o mica intr-ajutorare’.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Iacob’ din Dorohoi implineste in acest an 84 de ani de la infiintare. Slujbele liturgice prilejuite de sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi, slujbe la care vor participa profesorii si elevii Seminarului Teologic din Dorohoi, vor fi oficiate la Biserica ‘Sf. Vineri’ din localitate, dupa cum ne-a spus pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal ‘Sf. Ioan Iacob’ din Dorohoi: ‘In ziua de 29 ianuarie, orele 17.00, Vecernia va fi oficiata de soborul parintilor profesori de la Seminar, la Biserica ‘Sf. Vineri’ din Dorohoi, la care este invitat si parintele protopop Stelian Ciurciun. Va fi un cuvant de invatatura si un scurt moment festiv marcat de coristii Seminarului din corul ‘Haris’. Marti dimineata, la orele 07.15, va incepe slujba Utreniei, continuata cu Acatistul si incheind cu Sf. Liturghie, unde avem invitati din partea Inspectoratului Scolar Judetean si administratiei locale. Dupa Sf. Liturghie se va oficia o scurta slujba de pomenire a ctitorilor Seminarului, deoarece in acest an Seminarul implineste 84 de ani de la infiintare. Corul ‘Haris’ va fi prezent la Sf. Liturghie si va da raspunsurile, dupa care va urma un program festiv. La ora 13.00 va fi prezentat referatul: ‘Implinirea a 1600 de ani de la trecerea in viata vesnica a Sf. Ioan Gura de Aur’, de catre unul din profesorii Seminarului’.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Fagaras sunt organizate manifestari deosebite cu prilejul sarbatorii Sf. Trei Ierarhi. Despre acestea ne-a vorbit pr. prof. Vasile Stan, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Fagaras: ‘Organizam un colocviu in care vor fi prezentate niste referate in care sa scoatem in evidenta personalitatea si opera Sf. Trei Ierarhi, precum si contributia acestora la formularea invataturii de credinta, referitor la asistenta sociala, precum si latura liturgica. Parintele profesor Nicolae Lie va tine un referat cu tema ‘Cultura si cult la Sf. Trei Ierarhi’, iar parintele profesor Catalin Teulea va vorbi despre ‘Preotia in lumina Sf. Trei Ierarhi’. La ora 18.00 vom savarsi Vecernia cu Litia, iar maine dimineata vom savarsi Sf. Liturghie, la care va participa intregul colectiv al elevilor Seminarului’.

Sfintii Trei Ierarhi, ocrotitorii invatamantului teologic, sunt cinstiti intr-un mod deosebit si la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Zalau. Manifestarile vor incepe inca de astazi, printr-o sesiune de comunicari stiintifice, dupa cum ne-a spus pr. prof. Radu Rus, director al Seminarului Teologic din Zalau: ‘Sarbatoarea de anul acesta cuprinde doua zile de activitati. Astazi, 29 ianuarie, incepand cu ora 15.00, vom avea o sesiune de referate si comunicari stiintifice cu doua sectiuni: una a profesorilor si alta a elevilor. Se vor sustine mai multe comunicari pe teme de teologie privind viata si activitatea Sf. Trei Ierarhi, dar nu numai. De la ora 17.15 vom avea un program cultural artistic sustinut de elevii Seminarului, iar de la ora 18.30 avem Vecernia Sf. Trei Ierarhi in paraclisul Seminarului, iar la sfarsit unul dintre elevii clasei a XIII-a va sustine un cuvant de invatatura despre Sf. Trei Ierarhi’. Parintele profesor Radu Rus ne-a prezentat, de asemenea, care va fi programul manifestarilor de maine, in ziua de praznuire a Sf. Trei Ierarhi, patronii invatamantului teologic: ‘Maine, de la 08.30, avem slujba Utreniei, urmata de Sf. Liturghie, la care vom avea ca oaspete pe parintele vicar Vasile Bota de la Episcopia Ortodoxa a Oradiei, Bihorului si Salajului, iar la final avem o masa festiva, impreuna cu corpul profesoral si invitatii nostri’.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Neagoe Voda Basarab’ din Curtea de Arges vor avea loc maine evenimente deosebite prilejuite de sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi. Parintele Nicolae Arsene, director al Seminarului si eclesiarh al Catedralei episcopale din Curtea de Arges, ne-a spus ca ‘la Curtea de Arges vom sarbatori pe Sf. Trei Ierarhi prin Sf. Liturghie savarsita de cadrele didactice, elevii participand in primul rand prin rugaciune la acest hram, si va avea loc un simpozion dedicat Sf. Trei Ierarhi care se va axa anul acesta pe viata si activitatea Sf. Ioan Gura de Aur, la al carui moment de aniversare ne si aflam anul acesta. Vor fi prezentate referate de catre elevii seminaristi, de catre preotii profesori, vor fi invitati de onoare inalte oficialitati bisericesti si laice din oras care vor asculta cu drag si corul Seminarului. Va avea loc si o expozitie la care vor expune elevii de la clasa de Patrimoniu Cultural. In paralel cu toate acestea, va avea loc o proiectie de imagini care va sustine referatele cu imagini si cu aspecte privind viata, activitatea si opera Sf. Ioan Gura de Aur’.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Dumitru Staniloae’ din Brasov, sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi va fi marcata prin slujba Sfintei Liturghii, in cadrul careia, in cuvantul de invatatura, va fi prezentata si viata celor trei sfinti, dupa cum am aflat de la profesorul Ioan Sorin Apan, directorul Seminarului: ‘La Seminarul Teologic Ortodox din Brasov, sarbatoarea de maine va fi serbata ca de obicei prin savarsirea Sf. Liturghii, incepand de la ora 09.00, iar in predica zilei vor fi trecute in revista vietile, operele si personalitatea Sf. Trei Ierarhi si contributia acestora la dezvoltarea teologiei crestine universale, precum si activitatea sociala in care au fost implicati’.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Caransebes, sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi va fi marcata atat printr-un program liturgic deosebit, cat si prin manifestari cultural-artistice, despre care ne-a vorbit parintele Rusalin Isac, directorul Seminarului: ‘Programul va debuta in aceasta seara printr-o Vecernie cu Litie savarsita de catre PS Episcop Lucian, impreuna cu cadrele didactice, iar elevii vor canta la strana. Programul de marti consta dintr-o procesiune pe care elevii, in frunte cu profesorii de la scoala, o vor face de la scoala si pana la Catedrala episcopala din centrul orasului, urmand ca la 09.30 sa inceapa Sf. Liturghie savarsita de catre profesorii scolii, avandu-l in frunte pe PS Episcop Lucian, care va si tine un cuvant de invatatura. Dupa amiaza, la ora 17.00, in sala de festivitati a Episcopiei si a Seminarului Teologic din Caransebes va avea loc un program cultural-artistic care va consta dintr-o comunicare cu referire la tema ‘Sf. Trei Ierarhi si importanta teologiei pe care ei au promovat-o’, de catre un profesor al scolii, urmand ca elevii sa sustinta trei referate cu privire la aceasta tema, iar la final corul scolii va interpreta doua-trei piese religioase legata de aceasta sarbatoare si, in special, imnul Sf. Trei Ierarhi’.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad ii are ca ocrotitori spirituali pe Sfintii Trei Ierarhi, patronii spirituali ai invatamantului teologic. Sarbatorirea acestor sfinti va fi marcata atat pe plan liturgic, cat si cultural-artistic, dupa cum ne-a spus parintele Emil Roman, directorul Seminarului: ‘La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad, maine, de praznicul Sf. Trei Ierarhi, toate cadrele didactice si elevii ne vom reuni in Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Arad, unde vom avea slujba solemna. Dupa amiaza vom avea o scurta manifestare cultural-religioasa de omagiere a acestor mari patroni ai teologiei ortodoxe si sfinti mari ai Bisericii Ortodoxe si Bisericii Crestine nedespartite’.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Baia Mare isi sarbatoreste maine hramul. Cu acest prilej vor fi organizate mai multe manifestari religioase si culturale dedicate Sfintilor Trei Ierarhi, la care vor participa PS Justinian, episcopul Maramuresului si Satmarului, si PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al acestei eparhii. Mai multe amanunte ne-a oferit parintele profesor Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic din Baia Mare: ‘La Baia Mare, maine va fi serbata aceasta sarbatoare cu mare fast. De la 09.30, in Catedrala episcopala ortodoxa ‘Sf. Treime’ se va oficia Sf. Liturghie, unde vor participa PS Justinian Chira, episcop al Maramuresului si Satmarului, si PS Iustin Sigheteanul, inconjurati de un mare sobor de preoti si diaconi. Vor avea loc doua hirotonii: una intru diacon pentru Seminarul Teologic si o hirotonie pentru Catedrala episcopala. Noi spunem ca va fi un moment deosebit si incercam, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa mentinem si sa urmam calea aratata de Sf. Trei Ierarhi’.

Comentarii Facebook


Știri recente