Seminariile Liceale Ortodoxe din țară vor marca sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Ocrotitorii învățământului teologic sunt sărbătoriți de Seminariile Liceale Ortodoxe din țară, atât liturgic, cât și prin organizarea unor acțiuni teologico-educaționale.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, manifestările au început încă de ieri, 27 ianuarie 2009, cu o slujbă de mulțumire, săvârșită în capela seminarului, urmată de vernisarea expoziției de icoane și artă bisericească a Secției de Patrimoniu Cultural și de susținerea unei conferințe de către părintele prof. dr. Florin Bucescu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Astăzi, 28 ianuarie, se desfășoară un concurs interdisciplinar, organizat de Catedra de Științe a seminarului. Mâine, 29 ianuarie, va avea loc o sesiune de comunicări științifice ale elevilor și profesorilor instituției, în Cabinetul de Istorie Bisericească. La slujba Privegherii de mâine seara va participa Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Vineri, 30 ianuarie, în ziua sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, se va săvârși Sfânta Liturghie.

Privegherea, săvârșită la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, în ziua de 29 ianuarie, va fi urmată de susținerea unei prelegeri despre rolul Sfântului Vasile cel Mare în istoria și teologia Bisericii. De asemenea, încă o expunere despre teologia și spiritualitatea Sfinților Trei Ierarhi, va fi susținută vineri dimineață, după oficierea slujbei în paraclisul seminarului. Apoi, Corul „Imperialii” al instituției de învățământ teologic nemțene va susține un concert de cântări bisericești.

Mâine, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani se va desfășura o conferință, în care vor fi subliniate aspecte teologice și literare ale operelor protectorilor spirituali ai instituțiilor de învățământ ale Bisericii. Conferința va fi urmată de vernisarea unei expoziții de icoane, realizate de elevii de la Secția de Teologie Patrimoniu. Slujba Privegherii din aceeași zi, va fi urmată de susținerea unei prelegeri, în care vor fi prezentate amănunte despre reflectarea teologiei Sfântului Vasile cel Mare în viața liturgică a Bisericii. A doua zi, sărbătorirea Sfinților Trei Ierarhi va începe cu oficierea Sfintei Liturghii și va continua cu un concert de piese bisericești, interpretate de corurile seminarului: „Biruitorii”, „Filotheos” și „Axis”.

Mâine, 29 ianuarie, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Mănăstirea Agapia va organiza un simpozion, fiind prezentate lucrări dedicate vieții și operei Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Simpozionul va fi urmat de slujba Privegherii, iar a doua zi se va săvârși Sfânta Liturghie, cei trei ierarhi fiind evocați și în cuvântul ținut în cadrul acestei slujbe.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente