Seminar pe tema îngrijirii paliative la Centrul Eparhial din Turnu Severin

La inițiativa Asociației Filantropia a Episcopiei Severinului și Strehaiei, prin intermediul Sectorului Social, joi, 4 octombrie, în sala Nestor Vornicescu a fost organizat un seminar pe tema îngrijirilor paliative, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.

Seminarul a avut invitați de seamă, pionieri ai îngrijirii paliative în România, reprezentanți ai Hospice „Casa Speranței” Brașov.

Această întâlnire a asistenților sociali și a staff-ului de conducere a Asociației Filantropia cu o echipă de profesioniști a avut în vedere asimilarea unor informații utile despre îngrijirea gratuită a bolnavilor incurabili la domiciliu și a unor modele de bună practică în ceea ce privește îmbunătățirea vieții celor aflați în faze terminale.

Reprezentanții ONG-ului brașovean au arătat importanța implicării voluntarilor specializați în procesul de generare a confortului psiho-afectiv și somatic al persoanelor afectate de bolile fără leac, dar și efectele extraordinare ale unei astfel de îngrijiri medicale, printre care se numără prelungirea vieții cu aproximativ 30%.

În centrele Hospice, care funcționează din anul 1992 la nivelul întregii țări, bolnavii învață că moartea este un proces firesc în evoluția vieții și se stabilizează emoțional pe baza unui sistem de suport care le permite să ducă o viață cât mai activă posibil de-a lungul evoluției bolii.

Pe lângă serviciile pe care le oferă zilnic unui mare număr de bolnavi, Hospice „Casa Speranței” Brașov a luat și inițiativa înființării mai multor centre de studii pentru medicina paliativă.

Centrul de studii pentru medicina din Brașov, a oferit pe parcursul celor 11 ani de funcționare cursuri pentru aproximativ 11.200 de persoane, membri ai echipelor interdisciplinare paliative din Romania dar si din Sud-Estul Europei.

Pentru bolnavii incurabili, îngrijirea paliativă înseamnă creșterea calității vieții.

Cu toate că boala nu mai răspunde la tratament, starea bolnavului poate fi ameliorată prin controlul simptomelor supărătoare, alinarea durerii, consiliere psihologică (de care pot beneficia și membrii familiei), servicii de asistență socială (pentru obținerea drepturilor legale și pentru familiile care se confruntă cu greutăți materiale) sau consiliere spirituală din partea preoților.

În plus, în îngrijirea paliativă, bolnavul este cel mai important, drept pentru care nicio decizie medicală nu se ia fără consimțământul său și numai după ce a fost informat cu privire la tot ceea ce presupune decizia respectivă.

Îngrijirea paliativă poate fi acordată în paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist.

Comentarii Facebook


Știri recente