Seminar ortodox de medicină și teologie la Bistrița

La Bistrița s-a desfășurat ediția a XI-a a Seminarului ortodox de medicină și teologie cu tema ‘Etica martirajului și morții martirice’, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ‘Babeș-Bolyai’ Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Gr. T. Popa’ din Iași, Fundația ‘Sfânta Irina’ din București, Centrul de Cultură al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență din Bistrița, informează „Ziarul Lumina”. Din comitetul de organizare al seminarului fac parte Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ca președinte de onoare, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie de la Iași și pr. prof. Ioan Chirilă de la Cluj-Napoca.

Manifestarea a fost inițiată și este susținută organizatoric de medicul Mircea Gelu Buta, director al Spitalului Județean de Urgență din Bistrița și profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj. Simpozionul și-a propus să aducă contribuții la definirea noțiunilor de conștiință și moarte martirică, precum și reflectarea acestora în legislația națională și internațională. Tema a fost aleasă și pentru faptul că în 2007, în Arhiepiscopia Clujului s-a oficiat canonizarea Sfinților Martiri Năsăudeni și a început să se contureze primul centru de studii martirologice în cadrul UBB.

Printre cei care au participat la manifestare s-au aflat, în prima zi, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, maica Veronica, stareța Mănăstirii Salva, prof. univ. Pavel Chirilă, Răzvan Codrescu, Gheorghios Metallinos, Grecia, prof. Manfred Wagner (Evangelische Landeskirche in Württemberg), prof. Heinrich Schnatmann (Internationales Bildungs und Sozialwerk) și părintele Pavel din Sankt Petersburg.

Prof. dr. Vasile Astărăstoaie a arătat că secularizarea excesivă nu face altceva decât să dezumanizeze medicina. ‘Este și normal ca medicina să se apere printr-o astfel de manifestare, care este integrativă și este absolut necesară, căci este în spiritul profesiei medicale’, a spus Astărăstoaie.

PS Vasile Someșanul a arătat că tema manifestării se înscrie în atmosfera liturgică a calendarului bisericesc, aceea de biruință a vieții asupra morții. Au urmat dezbateri pe temele ‘Condițiile socio-istorice ale perioadelor martirice’, ‘Relația Stat-Biserică în perioadele martirice’, ‘Diagnoza pozitivă a morții martirice’, ‘Evaluarea confuziilor posibile în definirea morții martirice’.

Ultima zi a debutat cu un Te Deum oficiat de IPS Mitropolit Andrei, care a luat apoi parte, în calitate de moderator, la prima sesiune de comunicări, alături de prof. Pavel Chirilă și pr. prof univ. Vasile Stanciu, noul decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj. Au luat cuvântul pr. profesor Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB, pr. prof. Gheorghios Metallinos din Atena, pr. prof. Stelian Tofană (UBB), Manfred Wagner, pr. prof. Alexandru Moraru, prof. Pavel Chirilă, Centrul de Studii Martirologice Aiud, pr. prof. Vasile Stanciu, prof. Sebastian Moldovan, Mircea Gelu Buta.

Comentarii Facebook


Știri recente