Seminar organizat de Asociația „San Lorenzo dei romeni”, în sprijinul românilor din Torino

Filiala din Torino a Asociației ‘San Lorenzo dei romeni’ a organizat săptămâna trecută, în biserica Parohiei Ortodoxe Române ‘Sfânta Cruce – Torino II’, unde se află sediul actual al asociației, seminarul cu titlul ‘Welfare condiviso – Analisi dell’esperienza romena a Torino’ (Bunăstarea comună – Analiza experienței românești în Torino), după cum ne informează Departamentul de informare și mass-media al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Activitatea, desfășurată cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, s-a născut din dorința membrilor asociației de a iniția un dialog autentic cu instituțiile și persoanele implicate în fenomenul migrației: oficialități locale, instituții de administrație publică, Poliția municipală, instituții care susțin activitățile sociale, instituții sanitare, sindicate, parohii și asociații românești, asociații de voluntari italiene, asociații ale comunităților străine din Torino etc.

Înainte de începerea seminarului, voluntarii filialei din Torino au participat la Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul parohiei.

Părintele Lucian Roșu, paroh al Parohiei ‘Sfânta Cruce – Torino II’ și protopop al Protoieriei Piemonte I – Valle dâAosta, centru-nord, în cuvântul său de întâmpinare, a vorbit despre atmosfera în care s-a născut filiala din Torino a Asociației ‘San Lorenzo dei romeni’, amintind oaspeților de necesitatea perioadei de ‘coacere’ de până acum, un timp în care o parte a comunității să înțeleagă și să-și asume noua realitate în care trăiește, ca mai apoi să se așeze într-o stare din care să-și poată sprijini semenii. În continuare, părintele Gheorghe Militaru, consilier social al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și președinte al Asociației Episcopale ‘San Lorenzo dei romeni’, a arătat motivul alegerii Sfântului Arhidiacon Laurențiu drept ocrotitor al acestei asociații și a vorbit despre adevăratul înțeles al cunoașterii între persoane întemeiat pe deschidere și încredere. Părintele Gheorghe a dat citire, de asemenea, cuvântului adresat participanților de către Preasfințitul Siluan.

Au mai luat cuvântul în continuare Alexandru Mugurel Buje, consulul general al României la Torino, și Elide Tisi, consilier pe probleme de politică socială al Primăriei orașului Torino, care și-au exprimat bucuria că românii din Torino, prin existența acestei asociații, contribuie în mod substanțial la crearea unei relații autentice cu societatea în care trăiesc.

Activități întreprinse până acum

Lucrările seminarului au continuat cu o analiză intitulată ‘Imigrația română ieri și azi la Torino’, precum și mai multe prezentări ale diferitelor aspecte ale activității filialei din Torino a Asociației ‘San Lorenzo dei romeni’. A fost prezentată activitatea Centrului de Ascultare (ascolto) al asociației, unde, într-un an și jumătate, au fost sprijinite în diferite forme 880 de persoane. S-a amintit apoi despre agapa ‘Sfântului Laurențiu’ pregătită și dăruită de voluntari și enoriași ai parohiei celor lipsiți de adăpost, hrana dăruită de frați italieni și dusă de voluntari pe străzi, în dormitoare, în barăcile rromilor din Torino, ajutoarele alimentare pentru familii în nevoie și ajutoarele economice pentru situații disperate.

Intervenția de închidere a aparținut etnopsihologului Roberto Bertolino de la Grupul Abele, care a vorbit despre fenomenul migratoriu românesc în contextul general al migrației.

Comentarii Facebook


Știri recente