Seminar Internațional de Medicină și Teologie, la Bistrița

Cel de-al X-lea Seminar de Medicină și Teologie se desfășoară între 13-15 mai, în municipiul Bistrița, informează „Ziarul Lumina”. Teologi, medici, profesori, cercetători și alți specialiști din țară și străinătate vor dezbate cele două teme stabilite pentru această ediție: ‘Contractul pentru îngrijiri medicale’ și ‘Medicină și spiritualitate în abordarea pacientului terminal’. Ieri au conferențiat președintele Curții Constituționale a României, judecătorul Augustin Zăgrean, un alt reprezentant al instituției, judecătorul Toader Tudorel, precum și avocați și profesori în Drept.

Azi, de dimineață, invitații participă la o slujbă de Te Deum, după care continuă discuțiile moderate de Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie din Iași și pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Între cei care vor susține conferințe îi amintim pe Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prof. Heinrich Schnatmann, Internationales Bildungs und Sozialwerk.e.V., Germania, lect. univ. dr. Andreea Bandoiu, Hospice ‘Sfânta Irina’, București.

Temele avute în discuție în cadrul Seminarului de Medicină și Teologie au abordat mereu probleme cu care se confruntă medicina în respectivele momente, alte probleme de actualitate fiind alese pentru această ediție, după cum explică directorul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, Mircea Gelu Buta, organizator al manifestării: ‘Sunt 10 ani de dezbateri, de interogații. Anul acesta am ales două astfel de teme, este vorba de Etica contractului de îngrijiri medicale, o discuție care atrage importanți juriști din România, ca să lămurească ideea contractului medical. În cea de-a doua zi, discuția se va axa pe Medicina și spiritualitatea îngrijirii pacientului terminal, o discuție care vrea să lămurească ce se întâmplă atunci când tehnica medicală se dovedește depășită, ce trebuie să facem cu omul bolnav’.

Seminarul de Medicină și Teologie este organizat sub egida Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a Universității Babeș-Bolyai, a Universității de Medicină și Farmacie din Iași și a Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Comentarii Facebook


Știri recente