În cadrul manifestărilor prilejuite de „Ziua Internațională a familiei”, Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul sectorului Social, a organizat în această seară Seminarul cu tema „Familia creștină – repere tradiționale creștine și provocări contemporane”, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.
La acest seminar au fost invitați reprezentanți de seamă ai diverselor instituții de stat din municipiu, dorindu-se, prin acest demers, a se afirma și confirma importanța instituției familiei în contextul actual european și socio-cultural.
Evenimentul, care s-a desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Episcopiei Severinului și Strehaiei, s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a susținut referatul cu tema: „Rolul femeii în familie”.
„În cadrul acestui simpozion avem ocazia de a arăta învățătura Sfinților Părinți cu privire la familie și la căsătorie, reactualizată și direcționată către educația copiilor și familia în general. Trebuie să spunem răspicat învățătura Bisericii noastre, mai puțin cunoscută. Slujitorii Bisericii nu pot să rămână pasivi în legătură cu amânarea căsătoriei, ci trebuie să învețe în duhul tradiției că tinerii trebuie să se căsătorească la vremea potrivită, mai timpuriu, pentru a aduce pe lume prunci sănătoși. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că amânarea căsătoriei duce la căderea tânărului în patimi, la o viață dezordonată. Acesta este și mesajul nostru: căsătoria trebuie făcută timpuriu, ca tinerii să fie păziți de desfrâu și de păcat.” a spus Părintele Episcop.
Pr. Consilier Social George Smeu a precizat la rându-i: „Încercăm să marcăm în mod deosebit două evenimente, și anume „Ziua Internațională a Familiei” și totodată Duminica Părinților și a Copiilor, chiar dacă este puțin cam devreme. Am abordat din diverse perspective problemele actuale ale familiei, având ca reper familia tradițională, familia în care copiii și părinții pleacă genunchii la rugăciune și sunt în acea comuniune cu Dumnezeu. ”
La acest seminar au mai participat cadre didactice și elevi ai unităților de învățământ liceal, pentru care tema aleasă este complementară normelor morale care se predau la ora de religie.
Aceștia au avut posibilitatea de a asculta fragmente din învățăturile Sf. Ioan Gură de Aur cu privire la căsătorie, precum și recomandări în legătura cu vârsta întemeierii nucleului creștin .
Au fost aduse în discuție tendințele și provocările cu care se confruntă familia astăzi și modalități de depășire a situației de criză prin care aceasta și societatea, în general, trec în prezent. Totodată, s-au evidențiat însușirile de căpătâi pe care cei ce doresc căsătoria trebuie să le posede, ca viața de familie să fie binecuvântată de Dumnezeu și să fie plină de realizări.
Tema seminarului a fost tratată atât din perspectiva teologică, cât și sub aspect social, psihologic și legislativ (al dreptului familiei), pentru a se putea cunoaște în profunzime întreaga dimensiune și problematică a familiei contemporane.