Seminar dedicat femeii ortodoxe, la Mănăstirea Horaița

Fundația „Solidaritate și Speranță” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în parteneriat cu Programul „Sfântul Dimitrie”, din cadrul Asociației filantropice medical-creștine „Christiana” din Cluj-Napoca, și Centrul de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a organizat la Mănăstirea Horaița, din județul Neamț, în perioada 24-26 septembrie 2009, seminarul „Împărtășindu-ne experiența, puterea și speranța – femeia ortodoxă în societate”, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Scopul întâlnirii a fost nevoia de cunoaștere și apropiere a femeilor ortodoxe slujitoare familiei și Bisericii.

Desfășurată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, acțiunea a fost inițiată de Antoneta Negru, manager de proiect în cadrul Centrului „Sfântul Nicolae” al Fundației „Solidaritate și Speranță”, și de pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță”. Programul seminarului a început joi, 24 septembrie, la Mănăstirea Horaița, cu o scurtă prezentare a participanților și a obiectivelor propuse de inițiatori. Vineri dimineață, după slujba Sfintei Liturghii, a avut loc dezbaterea cu tema „Bogăția Ortodoxiei”, la care au participat cele 15 femei ortodoxe înscrise în programul seminarului, urmând ca, după-amiază, să aibă loc comunicarea cu titlul „O viață spirituală echilibrată într-o lume modernă”. Înainte de rugăciunea de seară, maica Siluana Vlad, stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” și coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli”, a ținut un cuvânt de folos. Sâmbătă, în ultima zi a seminarului, au avut loc două sesiuni de comunicări cu titlul „Icoana lui Hristos – calea lui Hristos și calea mea” și „Femeia ortodoxă ca lider”, susținute, la fel ca în ziua precedentă, de Emily Rakes, Roberta Sardell și Margo Kelly, misionare în cadrul Centrului Misionar Creștin-Ortodox (CMCO) din SUA. „Acest seminar s-a dorit a fi o retragere în liniște și simplitate, o cunoaștere reciprocă, dar mai ales o regăsire a eului spiritual. Ne-am dat seama că avem probleme comune, la care am încercat să găsim soluții. Au fost momente de rugăciune în comun, de comunicare și comuniune”, a declarat Antoneta Negru, coordonatoarea proiectului.

Femeile ortodoxe care au luat parte la acest seminar, majoritatea soții de preot, s-au arătat încântate de faptul că au reușit să se cunoască mai bine și să mărturisească din experiențele proprii frământările sau problemele cu care se confruntă. „Am trăit clipe unice încărcate de învățătura creștin-ortodoxă și de bucuria împărtășirii experienței personale cu femei ortodoxe practicante și trăitoare. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât a fost în mijlocul nostru maica Siluana Vlad și invitatele din SUA, care ne-au ajutat să conștientizăm faptul că noi, femeile ortodoxe, suntem o forță care poate întoarce societatea contemporană, prin rugăciune și exemplu propriu, la izvorul seninătății și al bucuriei în Hristos, ajutând-o să-și regăsească echilibrul printr-o viață spirituală bogată”, a declarat Diana Cârcu, directorul Grădiniței „Buna Vestire” din Iași, a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. „Acest seminar a însemnat șansa și bucuria de a întâlni oameni care și-au împartășit frământările, bucuriile și tristețile, toate raportate la nevoia adâncă a sufletului de a merge și de a nu se abate de la calea care duce spre Hristos. Seminarul a însemnat emoția de a vedea oameni care au trecut prin evenimente dureroase, dar care nu și-au pierdut dragostea și puterea de a mărturisi că fără Dumnezeu nu suntem nimic și nu putem face nimic”, a mărturisit Mihaela Dîmbu, asistent educațional în cadrul Grădiniței „Buna Vestire”.

Cristina Sturzu, editor la „Ziarul Lumina”, a menționat: „M-a bucurat mult participarea la această întâlnire, sper să fie prima dintr-un șir de astfel de acțiuni pe care le vom desfășura ulterior, iar pe viitor, ca și soții de preot, să creăm mici puncte de întâlnire pentru femeile credincioase care au nevoie de această comuniune în duh în parohiile din care facem parte”.

Comentarii Facebook


Știri recente