Seminar asupra integrării sociale a rromilor, la Bruxelles

„Integrarea socială a rromilor: o necesitate, o provocare și o datorie” – sub acest generic, reprezentanți ai Bisericilor din țările europene, precum și oficiali ai UE, s-au întâlnit luni, 27 iunie 2011, la sediul Comisiei Europene, din Bruxelles, în cadrul unui seminar-dialog asupra problemelor legate de integrarea socială a rromilor din țările Uniunii Europene, potrivit orthodoxero.eu. Întâlnirea a fost organizată de către Comisia Biserică și Societate a Conferinței Bisericilor Europene, în cooperare cu alte instituții și organizații bisericești și laice.

Participanții au salutat recenta adoptare de către UE a unei strategii de integrare socială a rromilor, apreciind în mod deosebit faptul că aceasta ia în considerare și situația din țări încă nemembre UE. Totuși, a fost subliniat și faptul că în cadrul acestui plan, care acoperă o perioadă de 9 ani, ar trebui făcută o distincție mai clară între obiectivele pe termen scurt și cele pe termen lung; astfel, probleme precum accesul la locuri de muncă, educație și asistență medicală ar trebui rezolvate mai rapid, pe când abordarea problemelor sociale mai profunde ar putea necesita mult mai mult timp. De exemplu, în privința politicilor educaționale, participanții au afirmat că obiectivul vizat ar trebui să fie ca toți copiii rromi să absolve cel puțin studiile secundare, încât să poată avea acces la locuri de muncă mai bune. De asemenea, instruirea vocațională a adulților ar putea fi o soluție complementară, în implementarea căreia școlile confesionale ar putea avea un aport considerabil.

János Székely, episcop auxiliar de Estergon-Budapesta a arătat că integrarea socială a rromilor este un proces ce presupune eforturi din ambele direcții, autoritățile publice și Bisericile putându-i ajuta pe rromi să conștientizeze responsabilitățile și datoriile pe care le au față de societate.

Prezent la întâlnire, Dl. László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a recunoscut existența unor deficiențe în administrarea fondurilor europene dedicate programelor de integrare a rromilor, și a anunțat intenția Comisiei Europene de a acorda, în viitor, prioritate programelor concepute la nivel local și regional, mai bine întemeiate în condițiile efective de viață ale celor vizați.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul României: Mesaj de compasiune și solidaritate după cutremurul din Turcia, adresat Patriarhului Ecumenic

În urma cutremurului devastator care a afectat Turcia și Siria luni dimineață, Patriarhul României a transmis un mesaj de compasiune şi solidaritate, adresat Patriarhului Ecumenic de Constantinopol. Redăm textul integral: Sanctității Sale BARTOLOMEU, Arhiepiscopul Constantinopolului…