Seminar asupra autonomiei Bisericii, la Strasbourg

Joi, 7 iunie 2012, Consiliul Europei, din Strasbourg, va găzdui un seminar pe tema „Autonomia Bisericii în relația sa cu Statul”, avându-se în vedere cu precădere jurisprudența recentă a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) în acest domeniu, după cum ne-a precizat George Vâlcu, Secretarul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituțiile europene. Un grup de experți în domeniul libertății religioase vor face o evaluare a situației actuale din perspectiva dreptului civil, a dreptului canonic, a drepturilor omului și a dreptului comparat.

În ultimele luni, problema autonomiei Bisericii față de Stat a devenit deosebit de importantă, în condițiile în care CEDO a emis o serie de decizii care trasează principiile legale aplicabile în acest domeniu. Mai mult decât atât, și Curtea Supremă a SUA a emis recent o decizie reafirmând principiul autonomiei Bisericii.

În cadrul seminarului va fi luată în discuție și decizia emisă de CEDO în cazul Sindicatul ‘Păstorul cel Bun’ v. România, care este diferită de restul jurisprudenței recente a Curții. Punerea în discuție, în acest caz, a principiilor fundamentale referitoare la neutralitatea Statului, precum și la libertatea de religie și de asociere, justifică trimiterea acestuia spre rejudecare în fața Marii Camere a CEDO.

Seminarul de la Strasbourg este organizat de către Centrul European pentru Drept și Justiție, din Strasbourg, Universitatea Catolică din Louvain, Consorțiul pentru Libertatea de Conștiință și Religie din Strasbourg și Centrul de Studii Europene și Cercetare „Religie și Societate”, din Bruxelles.

Printre participanții la eveniment se vor număra dl. Javier BORREGO-BORREGO, fost judecător al CEDO, în perioada 2003-2008 (Spania), d-na. Irina Cambrea, co-agent al Guvernului România pe lângă CEDO și Prof. Louis-Léon CHRISTIANS, de la Universitatea Catolică din Louvain la Neuve și Pr. Prof. Patriciu Vlaicu, profesor de drept canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente